01-03-2013, 09:57
Zupa marchewkowo-imbirowa Z sezamowym kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
800 g marchewki
sól
1 cebula
80 g świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
kopiata łyżeczka curry
1 l. bulionu warzywnego
3 łodyżki kolendry
2 filety z kurczaka 9po ok. 125 g)
2 łyżki oleju
pieprz
3 łyżki sezamu
150 g creme fraiche
Marchewki obrać, jedną pokroić w drobną kostkę.
I gotować 5 minut w małej ilości osolonej wody.
Pozostałe marchewki pokroić na duże kawałki, cebulę, imbir i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Masło roztopić w rondelku, przesmażyć czosnek i cebulę, oprószyć curry.
Dodać kawałki marchewki, chwilę smażyć. Wlać bulion i gotować 15 minut.
Z kolendry oberwać listki.
Mięso pokroić wzdłuż na cienkie paski i nadziać na patyczki do szaszłyków, formując w "wężyk".
Smażyć na rozgrzanym oleju przez 6-7 minut. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w sezamie.
Zupę zmiksować, dodać creme fraiche i kostki marchewki.
Doprawić solą i pieprzem.
Posypać listkami kolendry i curry.
Podawać z sezamowym kurczakiem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal
źródło