01-03-2013, 10:04
Zupa ziemniaczana z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
750 g ziemniaków
1 cebula
łyżka masła
3-4 łyżki masła orzechowego
1 l bulionu
30 g orzechów ziemnych
por
1 łyżka oleju
100 g kabanosów
100 g śmietany
sól, chili
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę.
Masło roztopić w rondelku, przesmażyć ziemniaki, dodać masło orzechowe, wlać bulion.
Gotować ok. 20 minut.
Orzeszki posiekać, uprażyć na patelni bez tłuszczu, pora pokroić w krążki.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni.
Zupę zmiksować.
Dodać śmietanę, doprawić solą i chili.
Dodać pora, orzeszki i kabanosy.
Można dekorować odrobiną chili.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal
źródło