01-03-2013, 16:54
Zupa z szalotek z grzankami serowymi
Składniki na 4 porcje:
500 g szalotek,
30 g masła,
sól, pieprz,
pół łyżeczki tymianku,
800 ml bulionu,
250 ml wytrawnego białego wina,
30 g orzechów laskowych,
150 g sera gorgonzola,
12 kromek świeżej bagietki,
tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Szalotki obrać i pokroić w krążki. 30 g masła roztopić w garnku i zeszklić szalotki.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, zalać bulionem i winem.
Zagotować i gotować jeszcze 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Orzechy posiekać, ser pokroić na 12 kawałków.
Na natłuszczonej blasze ułożyć kromki bagietki, krótko przed podaniem opiekać przez 2-3 minuty, obrócić, obłożyć serem i orzechami.
Zapiekać jeszcze przez minutę.
Zupę ponownie doprawić solą i pieprzem. Do każdej porcji włożyć jedną grzankę.
Pozostałe grzanki podawać osobno.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal
źródło