02-03-2013, 23:49
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Tiramisu szwarcwaldzkie
Składniki:
350 g czereśni
150 ml soku wiśniowego
łyżka kisielu (proszku) wiśniowego
3-4 łyżki wiśniowej brandy
50 g gorzkiej czekolady
200 g mascarpone
200 g śmietany kremówki
opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru
16 podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
4 czereśnie odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować.
Sok wiśniowy zagotować, łyżkę kisielu (proszku) wymieszać z odrobiną zimnej wody i zagęścić nim sok.
Dodać czereśnie zagotować.
Odstawić, aby ostygło.
Czekoladę grubo pokroić.
Jedną kopiatą łyżeczkę czekolady odłożyć do dekoracji.
Mascarpone, śmietanę, cukier i cukier waniliowy wymieszać na gładką masę, dodać czekoladę, biszkopty poprzekrawać, zanurzyć w wiśniowej brandy.
Biszkopty i krem i wiśnie układać warstwami w salaterkach.
Dekorować czekoladą i czereśniami.
Czas przygotowania 30 minut
edna porcja zawiera 2520 kJ/602 kcal
źródło
Tiramisu szwarcwaldzkie
Składniki:
350 g czereśni
150 ml soku wiśniowego
łyżka kisielu (proszku) wiśniowego
3-4 łyżki wiśniowej brandy
50 g gorzkiej czekolady
200 g mascarpone
200 g śmietany kremówki
opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru
16 podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
4 czereśnie odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować.
Sok wiśniowy zagotować, łyżkę kisielu (proszku) wymieszać z odrobiną zimnej wody i zagęścić nim sok.
Dodać czereśnie zagotować.
Odstawić, aby ostygło.
Czekoladę grubo pokroić.
Jedną kopiatą łyżeczkę czekolady odłożyć do dekoracji.
Mascarpone, śmietanę, cukier i cukier waniliowy wymieszać na gładką masę, dodać czekoladę, biszkopty poprzekrawać, zanurzyć w wiśniowej brandy.
Biszkopty i krem i wiśnie układać warstwami w salaterkach.
Dekorować czekoladą i czereśniami.
Czas przygotowania 30 minut
edna porcja zawiera 2520 kJ/602 kcal
źródło