03-03-2013, 01:44
Kluski kładzione
przyrządza się z ciasta gęściejszego niż na kluski lane, ze znacznie mniejszą liczbą jajek.
Tak jak w przypadku klusek lanych, mąkę należy połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać wodę i dokładnie wyrobić łyżką, aby wprowadzić do ciasta możliwie dużo powietrza, które powoduje spulchnienie ciasta.
Kluski formuje się albo łyżką stołową maczaną w wodzie, albo wykładając ciasto na zwilżoną wodą deskę i odcinając nożem kluski bezpośrednio do wrzątku.
Świetnie nadają się jako dodatek do mięs z sosami lub jako osobne danie, polane stopionym masłem albo okraszone chrupiącymi skwarkami.
przyrządza się z ciasta gęściejszego niż na kluski lane, ze znacznie mniejszą liczbą jajek.
Tak jak w przypadku klusek lanych, mąkę należy połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać wodę i dokładnie wyrobić łyżką, aby wprowadzić do ciasta możliwie dużo powietrza, które powoduje spulchnienie ciasta.
Kluski formuje się albo łyżką stołową maczaną w wodzie, albo wykładając ciasto na zwilżoną wodą deskę i odcinając nożem kluski bezpośrednio do wrzątku.
Świetnie nadają się jako dodatek do mięs z sosami lub jako osobne danie, polane stopionym masłem albo okraszone chrupiącymi skwarkami.