03-03-2013, 01:46
Kluchy na łachu
to bardzo popularne w Wielkopolsce kluski drożdżowe, nazywane pyzami.
Te gotowane na parze kluski podaje się wraz z modrą kapustą do pieczonej kaczki, co stanowi typowy dla kuchni wielkopolskiej uroczysty obiad.
Ciasto na te kluski przygotowuje się z mąki, drożdży i mąki, z dodatkiem soli i cukru.
Dobrze wyrobione ciasto formuje się w lekko z jednej strony spłaszczone kule, które następnie gotuje się na parze. Tradycyjnie obwiązywało się garnek kawałkiem płótna, na którym układało się pyzy, stąd też nazwa "na łachu".
to bardzo popularne w Wielkopolsce kluski drożdżowe, nazywane pyzami.
Te gotowane na parze kluski podaje się wraz z modrą kapustą do pieczonej kaczki, co stanowi typowy dla kuchni wielkopolskiej uroczysty obiad.
Ciasto na te kluski przygotowuje się z mąki, drożdży i mąki, z dodatkiem soli i cukru.
Dobrze wyrobione ciasto formuje się w lekko z jednej strony spłaszczone kule, które następnie gotuje się na parze. Tradycyjnie obwiązywało się garnek kawałkiem płótna, na którym układało się pyzy, stąd też nazwa "na łachu".