03-03-2013, 01:55
Ciemne kluski śląskie
to druga popularna odmian śląskich klusek, gdzie do gotowanych ziemniaków, oprócz mąki, dodaje się także startą masę z surowych ziemniaków, która podobnie jak w przypadku wielkopolskich szarych klusek, nadaje im charakterystyczny ciemny odcień.
Sposób formowania i podawania ciemnych klusek jest taki sam, jak w przypadku białych klusek śląskich.
Są jedną z podstawowych potraw na górnym Śląsku i są najczęściej podawane do obiadu razem z kluskami białymi na osobnych półmiskach.
to druga popularna odmian śląskich klusek, gdzie do gotowanych ziemniaków, oprócz mąki, dodaje się także startą masę z surowych ziemniaków, która podobnie jak w przypadku wielkopolskich szarych klusek, nadaje im charakterystyczny ciemny odcień.
Sposób formowania i podawania ciemnych klusek jest taki sam, jak w przypadku białych klusek śląskich.
Są jedną z podstawowych potraw na górnym Śląsku i są najczęściej podawane do obiadu razem z kluskami białymi na osobnych półmiskach.