Kluchy, kluski
#10

Goły to rodzaj tradycyjnych ziemniaczanych klusek, przygotowywanych w regionalnej kuchni kieleckiej.
Były kiedyś jednym z podstawowych dań codziennej kuchni na kieleckiej wsi, w której powszechnie panowało ubóstwo, a podstawę wyżywienia stanowiły właśnie ziemniaki.
Goły przygotowywane są z tartych, surowych ziemniaków, odsączonych z nadmiaru wody, z dodatkiem surowych jajek.
Z przygotowanej masy formuje się ręcznie okrągłe, spłaszczone kluski o średnicy ok. 3-4 cm.
Następnie gotuje się je w osolonym wrzątku.
Odsączone z nadmiaru wody podaje się polane tłuszczem, ze skwarkami lub na słodko na mleku.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kluchy, kluski - przez Krystyna - 03-03-2013, 01:43
RE: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Joana - 22-04-2017, 16:17
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 00:21
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 01:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości