03-03-2013, 02:00
Hałuski, lub "kluski scykane",
to regionalne, tradycyjne kluski kuchni podhalańskiej.
Na ogół przyrządza się je z tartych ziemniaków oraz mąki i doprawia się solą.
Utarte ziemniaki łączy się z gęstą wodą powstałą po utarciu ziemniaków, czyli z tzw. krochmalem.
Do takiej masy dodaje się mąkę, w takiej ilości, aby zagęścić jej konsystencje.
Sprawnymi palcami (lub nabieranie ich łyżką z talerza - gwarowo: scykanie) wyrabia się małe porcje i wrzuca do lekko osolonego wrzątku.
Kiedy wypłyną są gotowe.
Po odcedzenie podaje się polane masłem lub z serem.
żródło
Te łatwe i szybkie kluski początkowo były robione z surowych, tartych ziemniaków z dodatkiem takiej ilości mąki jaka weszła w ciasto ale dzisiaj, z braku czasu robi się je również z ziemniaków ugotowanych
Kluski doskonale pasują do gulaszu z surówką ale można je również podać zwyczajnie okraszone np. skwareczkami.
Polskie hałuski to słowackie haluszki, tyrolskie spatzle a nawet przypominają włoskie gnocci.
to regionalne, tradycyjne kluski kuchni podhalańskiej.
Na ogół przyrządza się je z tartych ziemniaków oraz mąki i doprawia się solą.
Utarte ziemniaki łączy się z gęstą wodą powstałą po utarciu ziemniaków, czyli z tzw. krochmalem.
Do takiej masy dodaje się mąkę, w takiej ilości, aby zagęścić jej konsystencje.
Sprawnymi palcami (lub nabieranie ich łyżką z talerza - gwarowo: scykanie) wyrabia się małe porcje i wrzuca do lekko osolonego wrzątku.
Kiedy wypłyną są gotowe.
Po odcedzenie podaje się polane masłem lub z serem.
żródło
Te łatwe i szybkie kluski początkowo były robione z surowych, tartych ziemniaków z dodatkiem takiej ilości mąki jaka weszła w ciasto ale dzisiaj, z braku czasu robi się je również z ziemniaków ugotowanych
Kluski doskonale pasują do gulaszu z surówką ale można je również podać zwyczajnie okraszone np. skwareczkami.
Polskie hałuski to słowackie haluszki, tyrolskie spatzle a nawet przypominają włoskie gnocci.