Kluchy, kluski
#11

Hałuski, lub "kluski scykane",
to regionalne, tradycyjne kluski kuchni podhalańskiej.
Na ogół przyrządza się je z tartych ziemniaków oraz mąki i doprawia się solą.
Utarte ziemniaki łączy się z gęstą wodą powstałą po utarciu ziemniaków, czyli z tzw. krochmalem.
Do takiej masy dodaje się mąkę, w takiej ilości, aby zagęścić jej konsystencje.
Sprawnymi palcami (lub nabieranie ich łyżką z talerza - gwarowo: scykanie) wyrabia się małe porcje i wrzuca do lekko osolonego wrzątku.
Kiedy wypłyną są gotowe.
Po odcedzenie podaje się polane masłem lub z serem.
żródło

Te łatwe i szybkie kluski początkowo były robione z surowych, tartych ziemniaków z dodatkiem takiej ilości mąki jaka weszła w ciasto ale dzisiaj, z braku czasu robi się je również z ziemniaków ugotowanych
Kluski doskonale pasują do gulaszu z surówką ale można je również podać zwyczajnie okraszone np. skwareczkami.
Polskie hałuski to słowackie haluszki, tyrolskie spatzle a nawet przypominają włoskie gnocci.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kluchy, kluski - przez Krystyna - 03-03-2013, 01:43
RE: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Joana - 22-04-2017, 16:17
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 00:21
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 01:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości