16-03-2013, 22:49
Kwaśne odkwaszenie organizmu :
Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. W środowisku kwaśnym bardzo szybko rozwijają się komórki rakowe, podczas gdy zdrowe komórki giną. Jedną z pierwszych oznak zakwaszenia organizmu są ciemne kręgi pod oczami. Inne to: bóle głowy, niestrawność, pryszcze, krosty, nalot na języku, częste przeziębienia, zaparcia czy łamliwość paznokci. Długotrwałe zakwaszenie może być przyczyną wielu przewlekłych chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory, nadwaga.
Niech nam się nie wydaję, że to co kwaśne zakwasza organizm i odwrotnie Do produktów silnie zakwaszających organizm zaliczamy:
alkohol
biały cukier i produkty go zawierające np. słodycze, czy owoce z dodatkiem cukru
mąka pszenna i produkty z niej zrobione, białe pieczywo, makarony
mięso wieprzowe, wołowe, wędliny
kawa
lekarstwa
tytoń
ser, jaja
napoje słodkie
kasza manna, biały ryż
ocet spirytusowy
czekolada
sól
czarne herbaty
jogurty dosładzane
Produkty, które odkwaszają organizm:
surowe warzywa i owoce szczególnie: szpinak, awokado, buraki, marchew, ziemniaki, morele, cytryny, kapusta kiszona, arbuz, melon, figi, natka pietruszki, owoc mango, papaja, kiwi, ananas, grejpfrut, pomarańcze, czosnek
wodorosty morskie
ocet jabłkowy
orzechy
Pamiętajmy, że oczyszczenie jelit, sprzyja odkwaszeniu organizmu, a jeśli w naszej diecie przeważają produkty zakwaszające to środowisko kwasowo-zasadowe naszego organizmu może być zaburzone.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://cytrynowygaj.blogspot.co.uk/2012/04/kwasne-odkwaszenie-organizmu.html">http://cytrynowygaj.blogspot.co.uk/2012 ... nizmu.html</a><!-- m -->
Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. W środowisku kwaśnym bardzo szybko rozwijają się komórki rakowe, podczas gdy zdrowe komórki giną. Jedną z pierwszych oznak zakwaszenia organizmu są ciemne kręgi pod oczami. Inne to: bóle głowy, niestrawność, pryszcze, krosty, nalot na języku, częste przeziębienia, zaparcia czy łamliwość paznokci. Długotrwałe zakwaszenie może być przyczyną wielu przewlekłych chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory, nadwaga.
Niech nam się nie wydaję, że to co kwaśne zakwasza organizm i odwrotnie Do produktów silnie zakwaszających organizm zaliczamy:
alkohol
biały cukier i produkty go zawierające np. słodycze, czy owoce z dodatkiem cukru
mąka pszenna i produkty z niej zrobione, białe pieczywo, makarony
mięso wieprzowe, wołowe, wędliny
kawa
lekarstwa
tytoń
ser, jaja
napoje słodkie
kasza manna, biały ryż
ocet spirytusowy
czekolada
sól
czarne herbaty
jogurty dosładzane
Produkty, które odkwaszają organizm:
surowe warzywa i owoce szczególnie: szpinak, awokado, buraki, marchew, ziemniaki, morele, cytryny, kapusta kiszona, arbuz, melon, figi, natka pietruszki, owoc mango, papaja, kiwi, ananas, grejpfrut, pomarańcze, czosnek
wodorosty morskie
ocet jabłkowy
orzechy
Pamiętajmy, że oczyszczenie jelit, sprzyja odkwaszeniu organizmu, a jeśli w naszej diecie przeważają produkty zakwaszające to środowisko kwasowo-zasadowe naszego organizmu może być zaburzone.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://cytrynowygaj.blogspot.co.uk/2012/04/kwasne-odkwaszenie-organizmu.html">http://cytrynowygaj.blogspot.co.uk/2012 ... nizmu.html</a><!-- m -->