19-03-2013, 17:27
Zapiekanka z bakłażanów
W związku z tym ,ze uwielbiam bakłażany, ktore w Polsce sa traktowane troche po macoszemu podaje przepisa na przepyszną
Składniki:
3 duze bakłażany
mozarella ew ser zólty
4 ząbki czosnku
2 sosy pomidorowe w puszcze
4 jajka
mąka
oliwa, olej,sól, pieprz, bazylia
bakłazany kroimy w plastry, posypujemy grubo solą i odstawiamy na jakas godzinke aby wyszedl z nich gorzkawy sok.w tym czasie robimy salsę.do baniaczka olej, (ew oliwa) zabki czosnku, przysmazamy na to wlewamy sos pomidowowy z puszki.doprawiamy sola, pieprzem, bazylią.gotujemy na wolnym ogniu ok godziny.Bakłazany po godzinie oplukujemy i wycisakmy, nastepnie-obtaczamy plastry najpierw w mące-a potem w jajku(rozbełtanym jak do panierki)i kładziemy na patelnie a by obsmazyły sie z dwoch stron. kiedy juz sa wszystkie usmazone na złocisty kolor bierzemy naczynie do zapiekania w piekarniku na dno wlewamy troszke ugotowanej juz salsy a na to kaldziemy plastry bakłazanow, troszke mozzarelli, znowu przykryc to salsą i znowu bakłazany nastepnie wkłądamy do piekarnika na ok 30-40 min.pychota ,ze palce lizać!Smczenego!
W związku z tym ,ze uwielbiam bakłażany, ktore w Polsce sa traktowane troche po macoszemu podaje przepisa na przepyszną
Składniki:
3 duze bakłażany
mozarella ew ser zólty
4 ząbki czosnku
2 sosy pomidorowe w puszcze
4 jajka
mąka
oliwa, olej,sól, pieprz, bazylia
bakłazany kroimy w plastry, posypujemy grubo solą i odstawiamy na jakas godzinke aby wyszedl z nich gorzkawy sok.w tym czasie robimy salsę.do baniaczka olej, (ew oliwa) zabki czosnku, przysmazamy na to wlewamy sos pomidowowy z puszki.doprawiamy sola, pieprzem, bazylią.gotujemy na wolnym ogniu ok godziny.Bakłazany po godzinie oplukujemy i wycisakmy, nastepnie-obtaczamy plastry najpierw w mące-a potem w jajku(rozbełtanym jak do panierki)i kładziemy na patelnie a by obsmazyły sie z dwoch stron. kiedy juz sa wszystkie usmazone na złocisty kolor bierzemy naczynie do zapiekania w piekarniku na dno wlewamy troszke ugotowanej juz salsy a na to kaldziemy plastry bakłazanow, troszke mozzarelli, znowu przykryc to salsą i znowu bakłazany nastepnie wkłądamy do piekarnika na ok 30-40 min.pychota ,ze palce lizać!Smczenego!