Cinnamomum Verum- Cynamonowiec Cejloński
#6

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Wysuszona kora młodych pędów, pozbawiona korka i części kory pierwotnej, jest powszechnie znaną przyprawą, zwaną Cynamonem lub Cynamonem Cejlońskim.
Polskie określenie Cynamon wywodzi się z łacińskiego cinnamomum, które wcześniej zapożyczono z greckiego (kinnamomon).
Według wielu przypuszczeń, pierwotnym źródłem tego słowa był język starohebrajski (qinnämöm) lub, zdaniem innych badaczy, język wczesnomalajski.
Współcześnie w Indonezji i na Malajach Cynamon określany jest jako "słodkie drewno", czyli kayu manis.

W cukiernictwie Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych, o słodkawym smaku i bardzo przyjemnym zapachu.
Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie.
Obecnie stosowany jest głównie jako przyprawa do deserów, słodyczy, ciast, pierników, konfitur, herbat, kawy, potraw mlecznych, kompotów, marynat, ponczu, różnego rodzaju nalewek i grzanego wina.
Mielony Cynamon dodawany jest do słodkich pieczonych puddingów i niektórych dań z mięsa i ryb.
Kora Cynamonowa jest przyprawą powszechnie stosowaną w cukiernictwie, w przemyśle winiarskim i wódczano-likierniczym.

W kuchni preferowany jest najczęściej Cynamon sproszkowany lub w postaci łusek.
W Indiach Cynamon nie jest rozdrabniany, kawałki kory smażone są w gorącym oleju, dopóki się nie rozwiną (jest to ważne, gdy chce się uzyskać przyjemny aromat).
Następnie obniża się temperaturę smażenia poprzez dodanie innych składników, takich jak pomidory, cebula lub jogurt.
Kawałki kory mogą być przy podawaniu gotowej potrawy usunięte, choć - co częściej się zdarza - są one pozostawiane jako rozsiewająca przyjemną woń dekoracja.
Jeśli w naszej kuchni stosujemy proszek Cynamonowy, pamiętajmy, aby dodawać go na krótko przed podaniem gotowej potrawy, gdyż w trakcie gotowania Cynamon staje się nieco gorzkawy.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cinnamomum Verum- Cynamonowiec Cejloński - przez Krystyna - 03-10-2011, 22:22
RE: Cynamonowiec Cejloński - przez Krystyna - 13-11-2017, 00:07
RE: Cynamonowiec Cejloński - przez Krystyna - 29-01-2023, 13:19
RE: Cinnamomum Verum- Cynamonowiec Cejloński - przez Krystyna - 01-02-2023, 21:39
RE: Cinnamomum Verum- Cynamonowiec Cejloński - przez Krystyna - 02-02-2023, 00:44
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 03-04-2022, 20:45
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 06-04-2022, 20:03



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości