30-01-2015, 23:18
Marang (Artocarpus odoratissimus)
zwany także johey dąb, zielony pedalai, Madang tarap, terap,
Dewo pochodzi z Borneo, Palawan i wyspy Midanao
Jest to wiecznie zielone drzewo rosnące do 25 m wysokości.
Jak wskazuje nazwa naukowa, owoce mają silny zapach i uważane są za lepsze w smaku od Chlebowca właściwego i Cempedaka
Zapach przypomina duriana, ale nie jest tak intensywny
Smak łagodny, kremowy, bananowy, soczysty, najlepiej jeśli spożywa się niezbyt dojrzale.
Dojrzale z kolei mają kolor brązowy i spadając, pękają.
Marang powinien być spożywany szybko, w ciągu kilku godzin, gdyż szybko traci smak.
Jest uprawiany dla owoców w Indonezji, Malezji, na Filipinach i południowej Tajlandii.
źródło
źródło