18-05-2013, 21:20
Tasznik pospolity (Capsella bursa pastoris)
Nazewnictwo międzynarodowe - Capsella bursa pastoris (łac.), Shepherd's-purse (ang.)
Tasznik pospolity jest to jednoroczna lub dwuletnia roślina pochodząca z rodziny kapustowatych.
Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, a w Polsce jest pospolita.
W zależności od regionu ma ona inną nazwę ludową np. w lubelskim – bydlnik, na Mazowszu – gryczka, na Podlasiu – sumki pastusze,
a w Wielkopolsce – taszka „chlebek Baby Jagi”.
Jest to roślina osiągająca od 15-30 cm wysokości rosnąca na polach, miedzach, przydrożach i w ogrodach.
Tasznik ścina się najlepiej podczas kwitnienia i suszy się go w przewiewnym, zacienionym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 30 stopni C.
W skład rośliny wchodzą m.in. flawonoidy, cholina, garbniki, histamina, kwasy organiczne, witaminy C i K oraz sole mineralne, głównie potas.
Tasznik pospolity ma właściwości ściągające, przeciwkrwotoczne i moczopędne.
Obniża on też ciśnienie krwi.
Używany jest w krwawieniach przewodu pokarmowego, krwawieniach z nosa, a także przy zbyt obfitych miesiączkach.
Ale uwaga...nie działa w przypadku krwawień płucnych
Należy jednak pamiętać, iż ziele traci swoje właściwości przeciwkrwotoczne po około 3 miesiącach.
W Chinach i na Tybecie tasznik pospolity używany jest w leczeniu biegunek i chorób związanych z oczami.
Jest środkiem ogólnie wzmacniającym organizm.
W niektórych krajach roślina ta używana jest również w kuchni jako dodatek do zup i sałatek.
źródło