01-12-2016, 18:59
Zupa z cukinii
1. cukinia- 1-1,5 kg (jeśli są młode- ze skórką) – wydrążyć środki, pokroić w kostkę
2. 1 duża cebula – pokroić w kostkę
3. 2 ząbki czosnku – zmiażdżyć
4. 1 litr wody lub wywaru z jarzyn
5. łyżka masła
6. przyprawy-pieprz, sól, papryka, kurkuma (jeśli używasz)
1. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim cebulę.
2. Zagotuj wodę lub wywar z jarzyn, dodaj cukinię, cebulę i czosnek.
3. Gotuj tak długo, aż cukinia będzie miękka.
4. Użyj blendera do zmiksowania. Dodaj przyprawy. Niektórzy dodają 4-5 łyżek śmietany, wtedy zupę trzeba zagotować. Ja śmietany nie używam.
5. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej wody. Zupę można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem, lub inną zieleniną.
6. Dodatki- może być groszek ptysiowy/ kluseczki/grzanki/ chrupiące pieczywo/tosty, ale zupa jest tak sycąca, że obejdzie się bez dodatków.
1. cukinia- 1-1,5 kg (jeśli są młode- ze skórką) – wydrążyć środki, pokroić w kostkę
2. 1 duża cebula – pokroić w kostkę
3. 2 ząbki czosnku – zmiażdżyć
4. 1 litr wody lub wywaru z jarzyn
5. łyżka masła
6. przyprawy-pieprz, sól, papryka, kurkuma (jeśli używasz)
1. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim cebulę.
2. Zagotuj wodę lub wywar z jarzyn, dodaj cukinię, cebulę i czosnek.
3. Gotuj tak długo, aż cukinia będzie miękka.
4. Użyj blendera do zmiksowania. Dodaj przyprawy. Niektórzy dodają 4-5 łyżek śmietany, wtedy zupę trzeba zagotować. Ja śmietany nie używam.
5. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej wody. Zupę można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem, lub inną zieleniną.
6. Dodatki- może być groszek ptysiowy/ kluseczki/grzanki/ chrupiące pieczywo/tosty, ale zupa jest tak sycąca, że obejdzie się bez dodatków.