01-06-2013, 15:10
Rabarbar ogrodowy, rzewień ogrodowy (Rheum rhaponticum L
Gatunek byliny należący do rodziny rdestowatych.
Pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii
W Polsce jest uprawiany podobnie jak rabarbar kędzierzawy, z którym tworzy zresztą mieszańca R. × hybridum
Rabarbar ogrodowy(Rheum rhaponticum), zwany również rzewieniem ogrodowym, jest jednym z ponad 20 gatunków należących do rodziny rdestowatych i najczęściej spotykany w uprawie rodzimej.
Kiedyś chętnie uprawiany na działkach, jednak w ostatnich latach nieco zapomniany.
Być może dlatego, że jego zbiór i spożycie trwa przez bardzo krótki, wiosenny okres.
Mimo to warto się nim ponownie zainteresować i skusić na jego uprawę, gdyż ciasto z rabarbarem lub kompot z rabarbaru, mają naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny smak, znany nam głównie z dzieciństwa.
Poza tym rabarbar ogrodowy to roślina mało kłopotliwa, doskonała do uprawy na działce.
Zbiór rabarbaru trwa do końca czerwca.
Roślina rośnie co prawda w dalszym ciągu, jednak latem w ogonkach liściowych zaczyna się gromadzić znacznie więcej szkodliwych szczawianów niż wiosną.
Szczawiany wypłukują wapń i mogą odkładać się jako szczawian wapnia w nerkach, powodując powstanie kamieni nerkowych.
Młody rabarbar również posiada szczawiany, ale w bardzo niewielkich ilościach.
Wtedy przewagę mają inne związki np. żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy B, E i C. Za kwaśny smak rabarbaru odpowiada duża zawartość kwasów organicznych, jak choćby jabłkowy, octowy czy szczawiowy.
Rabarbar ogrodowy możemy wykorzystywać w kuchni na różne sposoby.
Nadaje się do zakwaszania soków owocowych i dżemów, jest doskonałym dodatkiem do ciast oraz słodkich wypieków, ale przede wszystkim spożywany jest w postaci kompotu.
źródło
źródło
źródło