01-07-2013, 00:23
Skorpion
Piołun
Piołun, jedna z bylic, kojarzył się kiedyś nie najlepiej - według Greków wyhodowała go w swoim ogrodzie Hekate, bogini czarownic, matka trucizn.
A w Biblii czytamy: I trzecia część wód stała się piołunem, i wielu ludzi pomarło od wód, bo stały się gorzkie (Ap. 8,10-11).
Warto jednak pamiętać, że choć każda z roślin Hekate mogła przynieść śmierć - równocześnie - użyta w dobrym ce 1 u - dawała życie.
Herbatka na poprawę trawienia
Łyżeczkę ziela zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić.
Pić ciepły napar 3 razy dziennie po pół szklanki.
Mieszanka ziołowa na dolegliwości wątroby lub oczyszczanie tego organu
Wymieszać po 10 g ziela piołunu, centurii i mięty. Czubatą łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, po 5 minutach odcedzić.
Pić po szklance dziennie przy bólach wątroby lub po 1/3 szklanki na czczo, a potem przed obiadem i kolacją.
Proszek na robaki Około 2 g sproszkowanego piołunu wymieszać z łyżeczką miodu i połknąć raz dziennie przed snem.
Kąpiel w piołunie
Garść ziela zawiązać w płóciennym woreczku i zanurzyć w ciepłej wodzie w wannie
Taka kąpiel często pozwala objawić się temu, co tkwi głęboko w podświadomości, czasem od lat, a to ułatwia lepsze zrozumienie samego siebie...
Piołun chroni i odpędza demony - nawet te zagnieżdżone w myślach, nie dające spokoju.
Pomaga uporać się z trudnymi sprawami z przeszłości, pogodzić się z tym, co było oraz skupić uwagę na czasie teraźniejszym i budowaniu przyszłości.
Gałązka piołunu powieszona na futrynie drzwi wejściowych ma chronić dom przed inwazją złych sił.
Leczy też wiele schorzeń - działa przeciw-skurczowo, lekko pobudzająco, przeciwgorączkowo, wzmacniająco, odkażająco, żółciopędnie, moczopędnie, reguluje przemianę materii, oczyszcza wątrobę.
Jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych leków przeciw-robaczych.
Jednak trzeba uważać, żeby go nie przedawkować, bo wówczas szkodzi na ośrodkowy układ nerwowy.
Alergicy nie powinni go stosować.
Skorpiona wspierają również bazylia, kolendra, pokrzywa, oset, wrotycz, werbena, gorczyca, chrzan.
Piołun
Piołun, jedna z bylic, kojarzył się kiedyś nie najlepiej - według Greków wyhodowała go w swoim ogrodzie Hekate, bogini czarownic, matka trucizn.
A w Biblii czytamy: I trzecia część wód stała się piołunem, i wielu ludzi pomarło od wód, bo stały się gorzkie (Ap. 8,10-11).
Warto jednak pamiętać, że choć każda z roślin Hekate mogła przynieść śmierć - równocześnie - użyta w dobrym ce 1 u - dawała życie.
Herbatka na poprawę trawienia
Łyżeczkę ziela zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić.
Pić ciepły napar 3 razy dziennie po pół szklanki.
Mieszanka ziołowa na dolegliwości wątroby lub oczyszczanie tego organu
Wymieszać po 10 g ziela piołunu, centurii i mięty. Czubatą łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, po 5 minutach odcedzić.
Pić po szklance dziennie przy bólach wątroby lub po 1/3 szklanki na czczo, a potem przed obiadem i kolacją.
Proszek na robaki Około 2 g sproszkowanego piołunu wymieszać z łyżeczką miodu i połknąć raz dziennie przed snem.
Kąpiel w piołunie
Garść ziela zawiązać w płóciennym woreczku i zanurzyć w ciepłej wodzie w wannie
Taka kąpiel często pozwala objawić się temu, co tkwi głęboko w podświadomości, czasem od lat, a to ułatwia lepsze zrozumienie samego siebie...
Piołun chroni i odpędza demony - nawet te zagnieżdżone w myślach, nie dające spokoju.
Pomaga uporać się z trudnymi sprawami z przeszłości, pogodzić się z tym, co było oraz skupić uwagę na czasie teraźniejszym i budowaniu przyszłości.
Gałązka piołunu powieszona na futrynie drzwi wejściowych ma chronić dom przed inwazją złych sił.
Leczy też wiele schorzeń - działa przeciw-skurczowo, lekko pobudzająco, przeciwgorączkowo, wzmacniająco, odkażająco, żółciopędnie, moczopędnie, reguluje przemianę materii, oczyszcza wątrobę.
Jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych leków przeciw-robaczych.
Jednak trzeba uważać, żeby go nie przedawkować, bo wówczas szkodzi na ośrodkowy układ nerwowy.
Alergicy nie powinni go stosować.
Skorpiona wspierają również bazylia, kolendra, pokrzywa, oset, wrotycz, werbena, gorczyca, chrzan.