09-07-2013, 13:27
Seler naciowy (Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers.)
Seler naciowy to jedno z najbardziej wartościowych warzyw liściowych.
Jest rośliną dwuletnią.
Tworzy rozetę zielonobiałych łodyg o postrzępionych liściach.
Osiąga 30-40 cm wysokości.
Częścią jadalną selera naciowego są grube, mięsiste ogonki liściowe, które spożywa się na surowo, ale można je także gotować lub dusić.
Co zawiera seler
Ogonki liściowe selera naciowego mają dużą wartość odżywczą, smakową, dietetyczną oraz leczniczą.
Zawierają dużo witaminy C i składników mineralnych (szczególnie wapnia i potasu).
Seler naciowy zawiera także olejki eteryczne, które m.in pobudzają trawienie i wpływają na pracę nerek.
Seler naciowy obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu, dzięki czemu chroni przed zawałem i udarem mózgu.
źródło
źródło
źródło