Pszenica orkisz
#1

   
Pszenica orkisz (Triticum spelta L.)
Zwyczajowo nazywana szpelcem lub orkiszem
Gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych.
Popularna w średniowieczu, obecnie rzadko uprawiana.
Orkisz spożywany był w starożytności.
W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk.

Według stanu na rok 2007 powierzchnia jego uprawy w Europie wynosiła około 18 tys. hektarów.
W Polsce uprawia się około 200–300 hektarów orkiszu, głównie w gospodarstwach ekologicznych.

Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej.
Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten.
Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A i E.
Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy.
Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego

25 marca 2008 „Czerkieska mąka orkiszowa” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych (woj. świętokrzyskie) w kategorii „Warzywa i owoce”
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości