Miód Spadziowy
#1

   
Miód Spadziowy
Miód spadziowy ze spadzi iglastej charakteryzuje się łagodnym smakiem,
o lekkim korzennym zapachu.
Konsystencja balsamiczna, żywiczna, o barwie ciemnej do czarnej.
Jest szczególnie bogaty w związki mineralne.
Przebieg procesu krystalizacji jest stosunkowo powolny.
Miody spadziowe zawierają znacznie więcej soli mineralnych,
kwasów organicznych niż miody nektarowe.
Ten miód to zdrowie!
Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antybiotyczne.
Stosowany w schorzeniach dróg oddechowych, nerwicy serca oraz stanach
zmniejszonej odporności organizmu.
Zalecany dla dzieci anemicznych.

Miód spadziowy to wspaniały miodowy „antybiotyk”, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie  
i wykrztuśnie, zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe,
zwiększa odporność organizmu.
Miód spadziowy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Miód spadziowy z drzew iglastych pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych,
takich jak: jodła świerk, sosna i modrzew.
W składzie miodu spadziowego znajdują się zazwyczaj niewielkie ilości miodu nektarowego.
W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej.

Miód płynny ze spadzi iglastej ma barwę ciemną, od zgniłozielonej, poprzez brązową
do prawie czarnej.
Miody spadziowe wiosenne są zwykle jaśniejsze od miodów spadziowych letnich.
Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają barwę ciemnobrązową
z odcieniem szarym lub zielonkawym.
Często miody spadziowe letnie zawierają domieszkę miodu gryczanego nadającego mu      
specyficzny smak i zapach.

Miód płynny ze spadzi drzew liściastych ma barwę od zielonkawoherbacianej do jasnobrązowej.
Po skrystalizowaniu staje się ciemniejszy o zabarwieniu szaro-brązowym z odcieniem
szaro-zielonym do brązowego.
Odznacza się słabym lekko korzennym zapachem.
W smaku jest zazwyczaj łagodny, czasem z cierpkawym lub żywicznym posmakiem.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Miód Spadziowy - przez Krystyna - 14-06-2011, 21:04
RE: Miód spadziowy - przez LeCaro - 25-04-2021, 04:11
RE: Miód Spadziowy - przez Krystyna - 05-02-2023, 13:00
RE: Miód Spadziowy - przez Krystyna - 05-02-2023, 13:35



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości