14-06-2011, 21:23
Pyłek pszczeli
Pyłek kwiatowy jest znoszony przez pszczoły do uli w postaci różnokolorowych granulek – są to męskie komórki generatywne kwiatów.
Pyłek kwiatowy w zależności od gatunku roślin z których pochodzi, może zawierać ponad 20 aminokwasów oraz 30% łatwo przyswajalnego przez ludzki organizm białka, kilkadziesiąt biopierwiastków m.in. cynk, chrom, żelazo i magnez oraz witaminy; A, witaminy z grupy B oraz C, D, E, K, PP.
Wszystkie te elementy sprawiają że pyłek kwiatowy predysponuje do rangi naturalnego koncentratu witaminowo-mineralno-białkowego.
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
Odżywcze (wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii, wzmacnia organizm, działa antyanemicznie).
Odtruwające (detoksykacyjne).
Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
Antydepresyjne, uspokajające.
Antyalergiczne.
Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
Przeciwmiażdżycowe.
Antybiotyczne.
Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, grzyby.
Regulujące trawienie (zaparcia, biegunki, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy).
Lecznicze schorzeń prostaty (w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów, w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią).
Wspomagające leczenie cukrzycy (wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny.
Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi).
Poprawiające wzrok.
Przeciwzapalne.
Kosmetyczne (odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę).