04-09-2013, 21:02
Alpinia
Rodzaj bylin z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae).
Liczy ok. 230 gatunków występujących w tropikalnej i subtropikalnej Azji, Australii oraz na wyspach Oceanii
Niektóre gatunki uprawiane są jako rośliny ozdobne, młode pędy innych spożywane są jako warzywo, w aromatyczne liście zawija się gotowany ryż.
Ważną rośliną leczniczą, zwłaszcza w wiekach minionych była Alpinia Lekarska
Pokrój
Rośliny zielne z grubym, pełzającym kłączem.
Z kłącza wyrastają z reguły liczne nibyłodygi tworzone z pochew liściowych.
Liście zwykle liczne o blaszce owalnej lub lancetowatej.
Kwiaty duże, zebrane w kwiatostan szczytowy (wiechę, grono lub kłos), luźny lub gęsty.
Rozwijający się kwiatostan okryty jest 1-3 pochwiastymi podsadkami.
Przysadki wspierające poszczególne kwiaty są także zwykle obecne, bywają płasko rozpostarte, ale też rurkowato zwinięte, czasem kapturkowato osłaniają kwiat.
Kielich zielonkawy, zrosły w rurkę lub dzwonkowaty, czasem jest rozcięty z jednej strony.
Korona składa się z trzech listków tworzących krótką rurkę, środkowy listek jest kapturkowaty i zwykle większy od bocznych.
Z sześciu pręcików funkcjonuje tylko jeden, dwa inne pręciki wewnętrznego okółka wykształcają się płatkowato i są zrośnięte w zwykle okazałą warżkę (labellum), nierzadko większą od płatków korony, a czasem niepozorną.
Boczne pręciki zredukowane do prątniczków lub brak ich zupełnie.
Słupek jeden, dolny z trójkomorową zalążnią i zwykle okazałym znamieniem
Owoc to kulista zazwyczaj torebka sucha lub mięsista, zawiera liczne nasiona z osnówką
źródło