17-06-2011, 20:00
Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans Houtt.)
Gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych.
Pochodzi ono z Wysp Banda (części Moluków zwanych Wyspami Korzennymi, będących częścią Archipelagu Malajskiego).
Jego nasiona znane są jako przyprawa gałka muszkatołowa.
Do Europy gałka muszkatołowa dotarła razem z krzyżowcami.
Jest ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych.
W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników, deserów i win.
W medycynie znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych.
Wiecznie zielone drzewo, dorastające do 10 m, o stożkowatej koronie.
Pień i gałęzie pokryte są gładką, oliwkową korą przesyconą bezbarwnym sokiem czerwieniejącym na powietrzu.
Liście podłużnie eliptyczne, skórzaste, całobrzegie, na końcu zaostrzone, na gałązkach osadzone skrętolegle.
Roślina dwupienna, kwiaty zebrane w niewielkie kwiatostany, żeńskie o koronie trójłatkowej białego koloru, z jajowatym słupkiem.
Męskie z licznymi (ok. 10) pręcikami zrośniętymi w rurkę.
Owoce, żółta z czerwonym nalotem, mięsista, jednonasienna torebka o kształcie i wielkości moreli, o kształcie okrągłym lub nieco gruszkowatym, pękająca dwoma klapami, nasienie brązowe o bruzdowanej powierzchni i marmurkowym, białoszarym 'jądrze', otoczone koronkowatą osnówką o fioletowoczerwonej barwie.
Owocnia niedojrzałych owoców, odpowiednio spreparowana, stanowi w niektórych regionach Azji poszukiwany przysmak;
z miąższu dojrzałych owoców pozyskuje się niekiedy ciemnoczerwony barwnik.
źródło
źródło