17-06-2011, 20:01
Nazewnictwo międzynarodowe – Myristica fragrans (łac.), Nutmeg (ang.)
Gałka muszkatołowa to owoc muszkatołowca.
Ma ona podłużny kształt.
Jest to wiecznie zielone drzewo pochodzące z wysp Moluków.
Drzewa te są długowieczne, zaś owocują dopiero po około 7 latach.
Najlepszym klimatem dla tych roślin jest wilgotna i gorąca strefa tropikalna.
Muszkatołowiec jest bardzo cennym drzewem.
Używać można zarówno gałki muszkatołowej, jak i „kwiatu” tego drzewa.
Drzewa te uprawia się m.in. w Sri Lance, Malezji i na Karaibach.
Korzenny zapach gałki muszkatołowej jest bardzo odświeżający.
Smak zaś jest intensywny i słodkawy.
W skład gałki wchodzą w dużych ilościach olejki lotne.
W kuchni gałkę muszkatołową używa się do przyprawiania ciast (a w szczególności pierników), jak i mięs.
Może być ona zmielona lub starta.
Trzeć należy przed samym użyciem, ponieważ szybko wietrzeje.
Doskonale nadaje się też do aromatyzowania grzanego piwa, ponczu, wina czy posset – jest to napój z gorącego mleka z winem korzeniami.
Wchodzi w skład curry.
Gałka muszkatołowa jest popularna również w medycynie.
Łagodzi zaburzenia oskrzelowe, reumatyzm i wzdęcia.
Uspokaja nadpobudliwość i pomaga w bezsenności.
Spożyta w większych ilościach może mieć negatywne sutki m.in. wywołuje halucynacje, zaburzenia świadomości i euforię.
Może spowodować też zapalenie jelita cienkiego.
Skutki nadużycia ustępują zazwyczaj po 24 godzinach.
Gałka muszkatołowa jest symbolem Grenady – jednego z głównych eksporterów.