08-11-2013, 10:10
Jesienne zupy z grzybami
Zebrane prawdziwki, podgrzybki, boczniaki i wciąż obecne w lasach maślaki koniecznie trzeba wykorzystać do przygotowania aromatycznych zup – ich zapachem przesiąknie cały dom!
Nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak teraz, gdy do dyspozycji mamy świeże grzyby.
Zupa grzybowa leśna z podsmażonymi podgrzybkami i maślakami znakomicie poprawi rodzinne nastroje w chłodne jesienne popołudnie,
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów na wywarze z mięsa wieprzowego oraz warzyw, z aromatem boczku, będzie znakomita na niedzielny obiad. Zobaczcie przepsiy:
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Składniki:
300 g mięsa wieprzowego z kością
100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
marchewka pokrojona w kostkę
olej roślinny do smażenia
pietruszka pokrojona w kostkę
200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 cebule średniej wielkości pokrojone w kostkę
kostka rosołowa
2 ząbki czosnku
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka jałowca
3 ziarenka ziela angielskiego
mała gałązka świeżego rozmarynu
2 listki laurowe
200 g maślaków obranych ze skóry i pokrojonych w plastry
puszka pomidorów w kawałkach
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej tłuszcz, podsmaż boczek, cebule i czosnek, dodaj pozostałe warzywa ( marchew pietruszkę, ziemniaki) smaż chwile dodaj mięso z kością, całość zalej litrem wody.
Zupę doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę dodaj przyprawy ( pieprz ziele liść laurowy, jałowiec czosnek, rozmaryn, kostkę rosołową).
Zupę gotuj na wolnym ogniu około 50 minut.
Po tym czasie usuń mięso i kość ( mięso pokrój w kostkę i na powrót dodaj do zupy, dodaj również pokrojone w plastry grzyby i pomidory z puszki, zupę gotuj jeszcze około 10 minut.
Zupę dopraw do smaku sola i pierzem jeśli uznasz że to konieczne.
źródło