17-01-2014, 15:57
Francuska zupa cebulowa - Soupe d'oignon
2 duże cebula
1 marchewka
4 łyżki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oleju ( dzięki temu masło się nie przypali)
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
sól
pieczywo
ser gruyere ( lub ew. inny miękki)
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju.
Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto brązowa.
Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody*, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku.
Gotować 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać wino.
Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze.
Ser zetrzeć na tarce.
Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem.
przepis zaleca bulion wołowy lub drobiowy, lecz ja wolę wersję wegetariańską.
źródło