17-01-2014, 16:15
Zupa cebulowa jest bardzo popularnym daniem w wielu krajach, między innymi w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, na Bałkanach oraz w Rosji, ale także we Francji.
Osobiście najbardziej odpowiada mi przepis francuski - bogaty w składniki, ale jednocześnie prosty w przygotowaniu i delikatny (!) w smaku.
Wersja amerykańska i angielska jest nieco zbyt kaloryczna przez dodatek bekonu i masła, a wersja bałkańska nieco zbyt ostra, ze względu na dodatek surowej cebuli.
Dlaczego zupa cebulowa to jedna z najstarszych zup?
Odpowiedź jest prosta: przez wiele lat cebula była jedynym warzywem dostępnym zimą lub jedynym warzywem, na które było stać przeciętną, wielodzietną wówczas rodzinę.
Zupę cebulową proponuję podawać na sposób francuski, tj. z bagietką posypaną pikantnym serem.
Odpowiedni jest typ cheddar, tylżycki, morski, gruyer, ewentualnie parmezan.
Francuska zupa cebulowa z grzankami serowymi
400 g białej cebuli
3 ząbki czosnku
szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
1 litr bulionu warzywnego
tymianek, najlepiej świeży
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy
1/2 bagietki
100 g pikantnego żółtego sera
1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki lub piórka. Czosnek zdusić lub przecisnąć przez praskę.
2. Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać tylko pokrojoną cebulę i dusić na najmniejszym ogniu przez 25 - 30 minut, aż stanie się skarmelizowana, tj. lekko brązowa.
Cebulę mieszać, aby się nie przypaliła.
Pod koniec smażenia dodać czosnek, lekko przysmażyć.
3. Do czosnku i cebuli dolać wino, gotować tak długo, aż płyn zredukuje się o połowę.
4. Zawartość rondla przełożyć do większego garnka, dodać bulion warzywny, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i nieco pieprzu. Gotować kolejne 30 minut.
5. Bagietkę pokroić, posypać serem, zarumienić w piekarniku aż ser się rozpuści.
6. Każdą porcję zupy przykryć grzanką z serem.
Alternatywą dla bagietki z serem są małe grzanki.
Bagietkę dzielimy na cząstki, układamy na blaszce i rumienimy w piekarniku.
źródło