17-01-2014, 18:28
Zupa cebulowa na białym winie
Składniki:
•12 cebul,
•4 ząbki czosnku,
•łyżka masła,
•łyżeczka tymianku,
•1/2 łyżeczki estragonu,
•2 liście laurowe,
•1/3 szklanki białego, wytrawnego wina,
•ok. litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
•sól, pieprz,
•bagietka i ser żółty.
Cebulę posiekać drobno, wrzucić do rondla na rozpuszczone masło, dodać pokrojony na ćwiartki czosnek, tymianek, estragon i liście laurowe.
Wszystko dusić ok. 30 minut na małym ogniu, dopóki cebula nie zrobi się miękka.
Podczas duszenia zamieszczać kilka razy, żeby cebula nie przywarła do rondla.
Następnie dolać wino i zostawić garnek otwarty żeby powstały płyn odparował, a wino się zredukowało.
Na koniec zalać bulionem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Całość gotować ok. 20 minut.
Bagietkę pokroić na 2-3 kromki, posypać serem i zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi.
Grzanki wrzucić do gorącej zupy.
Smacznego!
źródło
źródło