17-01-2014, 18:33
Zupa czosnkowa
Składniki:
•3 główki czosnku,
•5 szklanek wywaru warzywnego,
•4 gałązki tymianku,
•2 łyżki mąki,
•1 łyżka masła,
•oliwa z oliwek,
•sól pieprz,
•4 kromki chleba,
•100 gr niebieskiego sera,
•szczypiorek do posypania.
Do garnka o grubym dnie wrzućcie obrane ząbki czosnku, dwie gałązki tymianku, zalejcie oliwą, tak żeby przykryła czosnek.
Gotujcie na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Czosnek powinien delikatnie zbrązowieć i zmięknąć.
Wyjmijcie czosnek łyżką cedzakową i wrzućcie go do garnka.
Oliwę z gotowania zostawcie do przygotowywania innych potraw. Jest super.
Dodajcie łyżkę oliwy, tej z gotowania.
Rozgniećcie czosnek łyżką.
Garnek postawcie na małym ogniu.
Po chwili dodajcie mąkę, masło, dobrze wymieszajcie gotujcie przez ok. 3 minuty.
Następnie wlejcie wywar, wrzućcie resztę tymianku, doprawcie solą i pieprzem.
Gotujcie przez 15 minut. W tym czasie przygotujcie grzanki.
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
Kromki skropcie oliwą i poukładajcie na nich ser.
Zapieczcie w piekarniku, tak żeby ser się rozpuścił.
Do każdej miski z zupą wrzućcie grzankę i posypcie szczypiorkiem.
Smacznego!
źródło