07-07-2011, 00:40
Najlepsze kakaowce z gęby koczkodana.
Kakaowe drzewo (Theobroma cacao, rodzina zatwarowate - Sterculiaceae)
to niezwykle cenna roślina tropikalna pochodząca z Ameryki Południowej, a obecnie uprawiana prawie we wszystkich krajach tropikalnych.
Kakaowiec odznacza się tak zwaną kauliflorią - kwiaty powstają bezpośrednio na pniach i konarach,
tam też zawiązują się owoce typu jagody wielkości do 35 na 12 cm.
Ale dopiero ziarna kakaowe tkwiące w miąższu owocowym stanowią właściwy plon, z którego po skomplikowanej przeróbce powstaje kakao, czekolada i inne smakowitości.
Tak jak w przypadku wszystkich roślin uprawnych, dobór odpowiednich odmian i ich wymiana jest bardzo ważnym czynnikiem ochraniającym uprawy przed szkodnikami.
W krajach Afryki Zachodniej niespodziewanym pomocnikiem w doborze odmian kakaowca okazała się
mona, małpka z rodziny koczkodanów (Cercopithecus mona).
Jest bardzo łasa na słodki miąższ w którym tkwią kakaowe ziarna.
Rozłupuje więc owoce, wyjada zawartość, a nasiona wypluwa.
Hodowcy wiedzą, że drzewa wyhodowane z nasion wybranych i wyplutych przez koczkodana
odznaczają się wysoką jakością owoców.
Poszukują więc w pod drzewami kakaowymi grup siewek kakaowych wyrosłych z nasion wyplutych przez monę i biorą je do nasadzeń.
Jak małpa kojarzy jakość miąższu z jakością drzewa, to już jej tajemnica.
źródło