Warsztat 115 - Obraz nad drzwiami

MAG napisał(a):Widzę tu techniki rysunkowe, lżejszy realizm. Bardzo mi się kojarzy z pracami Wojciecha Weissa czy też Wyczółkowskiego. Autor pewnie studiował/a w Szkole Sztuk Pięknych w Krakowie Pasuje na przełom wieku lub lata 20-30. Mimo, że obraz widziałam w znacznie bardziej optymistycznych barwach, nadal uważam, że artysta inspirował się Młodą Polską, czyli polskim impresjonizmem.

MAG, bardzo dziękuję za te kilka słów. Uśmiech Faktycznie, ja też tu widzę pewne podobieństwa do Młodej Polski, ale okres powstania obrazka czy też miejsce studiów autora - nie wiem, nie znam się, nie mam pojęcia. Bezradny

Le Stelle napisał(a):najbardziej prawdopodobna i logiczna wydaje mi się pierwsza myśl Że jednak jest umyta, wykąpana...
To możliwe, na policzkach ma rumieńce, więc może kąpała się w wannie? Myśli

Le Stelle napisał(a):Może tak mocno przegięła się do tyłu, łapiąc też z tyłu jedną ręką łokieć drugiej...?
Wiesz że nie przyszło mi to do głowy? Prawdopodobnie dlatego, że dziewczynka wydaje mi się tak poważna, że taka pozycja jakoś mi z tą powagą się nie skojarzyła. Ale jak tak patrzę - to całkiem prawdopodobne... dziękuję za to spostrzeżenie. Uśmiech

Le Stelle napisał(a):W ramach ciekawostki dodam, że kładłam Tarotem Lombardzkim, talią „historyczną”, utrzymaną w stylu marsylskim – ciekawa byłam, jak wyjdzie próba opisania wyglądu bez obrazkowych kart.
No popatrz... czyli jeszcze większe słowa uznania Le Stelle! Uśmiech
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości