29-02-2016, 19:40
MAG napisał(a):Widzę tu techniki rysunkowe, lżejszy realizm. Bardzo mi się kojarzy z pracami Wojciecha Weissa czy też Wyczółkowskiego. Autor pewnie studiował/a w Szkole Sztuk Pięknych w Krakowie Pasuje na przełom wieku lub lata 20-30. Mimo, że obraz widziałam w znacznie bardziej optymistycznych barwach, nadal uważam, że artysta inspirował się Młodą Polską, czyli polskim impresjonizmem.
MAG, bardzo dziękuję za te kilka słów.

Le Stelle napisał(a):najbardziej prawdopodobna i logiczna wydaje mi się pierwsza myśl Że jednak jest umyta, wykąpana...To możliwe, na policzkach ma rumieńce, więc może kąpała się w wannie?

Le Stelle napisał(a):Może tak mocno przegięła się do tyłu, łapiąc też z tyłu jedną ręką łokieć drugiej...?Wiesz że nie przyszło mi to do głowy? Prawdopodobnie dlatego, że dziewczynka wydaje mi się tak poważna, że taka pozycja jakoś mi z tą powagą się nie skojarzyła. Ale jak tak patrzę - to całkiem prawdopodobne... dziękuję za to spostrzeżenie.

Le Stelle napisał(a):W ramach ciekawostki dodam, że kładłam Tarotem Lombardzkim, talią „historyczną”, utrzymaną w stylu marsylskim – ciekawa byłam, jak wyjdzie próba opisania wyglądu bez obrazkowych kart.No popatrz... czyli jeszcze większe słowa uznania Le Stelle!