Baobab
#1

   
Baobab, palczara (Adansonia L. )
– rodzaj, do którego należy osiem gatunków potężnych, długowiecznych drzew liściastych.  
Gatunkiem typowym jest baobab afrykański (A. digitata) L.
Typową dla przedstawicieli rodzaju cechą jest zgrubiały pień.
Przy wysokości drzewa osiągającej 5-25 m wysokości (wyjątkowo do 30 m), pień osiąga 7 do 11 m średnicy.
Drzewa mogą osiągać sędziwy wiek, jednak drewno baobabu nie wykazuje cyklicznych słojów rocznych
– wiek poszczególnych drzew jest trudny do określenia.
Wszystkie gatunki występują na obszarach suchych i zrzucają liście w czasie pory suchej.    
Największe zróżnicowanie przedstawicieli rodzaju występuje na wyspie Madagaskar, gdzie spotyka się sześć gatunków baobabów.
Poza tym rośliny te rosną w północno-wschodniej, centralnej i południowej Afryce
oraz w północno-zachodniej Australii.

Baobaby magazynują wodę wewnątrz pękatego pnia (nawet 120 000 l) żeby przetrwać ostre susze
właściwe regionom występowania baobabów.
Rosną one w suchych strefach, zrzucając liście na czas pory suchej

Gatunki
Adansonia digitata L. – baobab afrykański, b. właściwy (Afryka)
Adansonia grandidieri Baill. – baobab Grandidiera (Madagascar)
Adansonia gregorii F.Muell. (syn. A. gibbosa (A.Cunn.) Guymer exD.A.Baum) – baobab australijski lub boab (Australia)
Adansonia madagascariensis Baill. – baobab madagaskarski (Madagaskar)
Adansonia perrieri Capuron – baobab Perriera (Madagaskar)
Adansonia rubrostipa Jumelle &Perrier (syn. A. fony Baill.) – baobab fony, fony (Madagaskar)
Adansonia suarezensis H.Perrier – baobab Suareza (Madagaskar)
Adansonia za Baill.– baobab za (Madagaskar)

Zastosowanie
Liście baobabu są jadalne, tak jak i nasiona, które można jeść na surowo lub po upieczeniu.
Obierkami owoców można karmić zwierzęta.
Pod względem zawartości wapnia baobab dwukrotnie przewyższa mleko.
W 100 gramach pulpy z baobabu znajduje się aż 300 mg witaminy C, prawie sześciokrotnie więcej niż w pomarańczach.
Biały miąższ owoców ma konsystencję sera, jest lekko sypki, dlatego nadaje się do produkcji batoników.
Olej z nasion baobabu jest półpłynny, złotożółty i delikatnie pachnie.
Prawie nie wysycha, co znacznie wydłuża czas przechowywania.
Komisja Europejska zaaprobowała owoce baobabu jako składnik batoników zbożowych i napojów.
Formalne zezwolenie było konieczne, ponieważ zgodnie z prawem europejskim, produkt spożywczy nie spożywany w Unii Europejskiej przed 1997 r. wymaga formalnego dopuszczenia do użytku
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości