Miód Kasztanowy
#1

   
Miód z Kasztanu Jadalnego 
Kasztanowiec należy do rodzaju Castanea, pochodzącego z umiarkowanych regionów półkuli północnej. 
Nazwa nawiązuje również do produkowanych przez nich jadalnych, smacznych orzechów. 
Kasztany należą do tej samej rodziny co dąb i buk.

Istnieją 4 główne gatunki: kasztany europejskie, azjatyckie (chińskie i japońskie) i amerykańskie.
• Gatunek europejski: Kasztan jadalny (Castanea sativa), znany w USA jako „kasztan hiszpański”, jest jedynym europejskim gatunkiem kasztana. 
Został z powodzeniem wprowadzony do Himalajów i innych umiarkowanych części Azji.
• Gatunki azjatyckie:  występuje tu kilka gatunków: C. renata, C. mollissima, C. davidii, C. henryi, C. seguinii.
• Gatunki amerykańskie : Należą do nich C. dentata (kasztan amerykański - stany wschodnie), C. pumila (chinkapin amerykański lub Allegheny, znany również jako „kasztan karłowaty” - stany wschodnie), C. alnifolia (stany południowe), C. ashei (Stany południowe), C. floridana (stany południowe) i C. paupispina (stany południowe).

Kasztany można łatwo pomylić z innym drzewem, do którego przypominają, na przykład:
·  Kasztanowiec zwyczajny (rodzaj Aesculus), NIE spokrewniony z Castanea, ale który wytwarza bardzo podobne orzechy. 
Jednak są one lekko trujące dla ludzi.
·  Kasztanowiec wodny (rodzina Cyperaceae), NIE spokrewniony z Castanea i są bulwami o podobnym smaku z wodnych roślin zielnych.
·  Dąb kasztanowy (Quercus prinus), w Chinach.
·  Buk amerykański (Fagus grandifolia).

Miód wytwarzany jest z następujących gatunków Castanea:
Kasztan jadalny (Castanea sativa) występujący głównie w Europie;
Allegheny Chinkapin (C. pumila) uprawiana we wschodnich Stanach Zjednoczonych daje mocny i gorzki miód;
 Kasztanowiec japoński (C. crenata) rosnący głównie w Korei Południowej;
-Kasztan chiński (C. mollissima), Henry Chinkapin (C. Henryi), Cekin (C. Seguiniii) wszystkie uprawiane w Chinach mogą być źródłami miodu.

Sensoryczne opis:
Intensywność koloru : ciemny bardzo ciemną
Barwa tonu : naturalnym kolorze miodu z czerwonawym odcieniem
Aromat : Woody, chemicznych, ciepłe i rozpuszczony
Intensywność zapachu : silne
Trwałość / posmak : długi
Inne postrzeganie usta : ściągająca
Intensywność zapachu : silne
Słodkość : słaby (Gorzkie miody, takie jak lipa i słodki kasztan, wydają się mniej słodkie niż miody o słabym smaku, jak akacja).
Goryczka : mocna. (Gorzki smak jest charakterystyczny dla miodów słodkich kasztanowych i lipowych i jest szczególną cechą najbardziej gorzkiego miodu na świecie, zbieranego we Włoszech z Arbutus.)
Kwasowość : słaba
Szybkość krystalizacji: niska. Dzięki dużej zawartości fruktozy i niskiej zawartości glukozy miód ten przez długi czas pozostaje w stanie płynnym.

Laboratoria klasyfikują miód kasztanowy jako miód kwiatowy w 84% z nich, a resztę uważa się za miód spadziowy. 
Drzewo jest rzeczywiście bardzo dobrym źródłem nektaru i pyłku, ale dostarcza również dużo spadzi, ze względu na atak niektórych owadów, takich jak: Rhynchota Homoptera: Lachnus roboris L. (Lachnidae), Myzocallis castanicola (Baker) (Callaphididae) , Parthenolecanium rufulum (Cockrell) (Coccidae). Pszczoły zbierają również spadź pozostawioną przez te owady na korze drzewa.
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=Ww_KRoLhasA&t=20s

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Miód Kasztanowy - przez Krystyna - 25-04-2021, 19:52
RE: Miód kasztanowy - przez Krystyna - 25-04-2021, 20:58
RE: Miód Kasztanowy - przez Krystyna - 06-02-2023, 10:48



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości