Liczba postów: 246
Liczba wątków: 26
Reputacja:
15
Kazdy poleca tarot Rider-Waite na poczatek bo mozna znalesc duzo interpretacji o kazdej karcie , natomiast jesli spodkasz tarota ktory do ciebie przemawia to mysle ze powinnas isc za intuicja I taka talie wlasnie wybrac
!
Nawet z najgorszego koszmaru nadejdzie przebudzenie.
Liczba postów: 1.900
Liczba wątków: 30
Reputacja:
196
Znak Zodiaku: Skorpion ♏
Zależy od Twojej wiedzy na temat kart Tarota, ich znaczeń. Jeśli zupełnie zaczynasz, to lepiej wybrać klasycznego RW. Osoba, która ma ugruntowaną wiedzę może bardziej polegać na intuicji. No i nie bez znaczenia jest też cena tali...
Liczba postów: 2.195
Liczba wątków: 141
Reputacja:
1.876
A ja mam inną rade. Ja sam zacząłem wróżyć z kart "Tarot Mityczny" i bardzo je polecam. Dlaczego? Karty są inspirowane mitologią co ułatwia zapamiętanie ich znaczeń. Małe arkana opowiadają 4 historie, również mity. Po zapoznaniu sie z nimi bardzo łatwo zapamiętać co dana karta symbolizuje.
Jednak sama książka dołączona do kart zdecydowanie nie jest dla osób początkujących.
Liczba postów: 5.887
Liczba wątków: 64
Reputacja:
5.494
Znak Zodiaku: Lew ♌
Grimm, zanim zadasz pytanie polecam najpierw przejrzeć forum... jest tu wiele wypowiedzi na ten temat...
Z talii łatwo dostępnych osobiście polecałabym: Złoty Tarot, Thelema Tarot, Tarot snów, Pictorial Key Tarot, Universal Tarot, lub którąś z talii Ciro Marchettiego (Boski Tarot, Tarot Snów, Pozłacany Tarot).
Wiele osób uważa że powinno się zacząć od klasycznego Rider Waita, ja uważam że nie ma takiej potrzeby - wystarczy talia która dość wiernie trzyma się jego symboliki a przy tym nam się podoba i do nas przemawia. To ostatnie jest niezwykle ważne, o ile nie ważniejsze, bo decyduje często o tym jakie będzie nasze podejście do kart w ogóle. Jeśli czujemy że klasyczny Rider Waite to '"nie nasza bajka", to zmuszanie się do niego mija się z celem. Jest to idealna pierwsza talia jeśli rzeczywiście do nas przemawia i ułatwia nam naukę - jeśli nie, wybierzmy inną. Z klasycznymi Rider-Waitami zawsze możemy zapoznać się w internecie... a swoją drogą myślę że wbrew pozorom do tych kart czasami trzeba dorosnąć. Więc moja rada jest taka: praca z kartami, ich poznawanie - ma być przyjemnością... tak więc talia jaką wybierzemy musi nam dawać poczucie komfortu w pracy z nią i łatwość odczytywania znaczenia kart - przejrzyj różne talie i wybierz taką która Ci to zapewni.
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 5
Reputacja:
5
Ja też od dłuższego czasu nosze się z zamieram kupna kart, więc podpinam się do tematu, by nie tworzyć kolejnego. Ja słyszałam/czytałam, że talia powinna do as przemówić, powinniśmy ją poczuć. Tu raczej odpada kupno przez internet. Na co zwrócić uwagę wybierając talię? Faktycznie szukać talii z dużą ilością opracowań?
Liczba postów: 2.296
Liczba wątków: 15
Reputacja:
564
Prześledź cały temat, poszperaj na forum, myślę, że znajdziesz odpowiedź, niestety z doświadczenia wiem, że nie koniecznie pierwsza zakupiona talia okazuje się tą docelową...