No więc moje świeżutkie wrażenia (talia przybyła do mnie wczoraj) są takie: jest to talia bardzo miła.
Zaraz wyjaśnię co mam na myśli... otóż są talie mroczne, są talie piękne, są talie nowatorskie albo oszczędne w grafice. Natomiast ta talia jest MIŁA - i nie piszę tego w znaczeniu pejoratywnym ale jak najbardziej pozytywnym - po prostu obcując z tą talią mam wrażenie jakby ona chciała mi pomóc w moich problemach, pocieszyć w kłopotach i w ogóle... jakbym miała opisać moje odczucia: jeśli chcesz pomocy, chcesz przyjaciela, chcesz miłego towarzysza przy wieczornej herbacie - ta talia jest idealnym wyborem. Nie ma w niej za grosz złych uczuć, strachu, dziwnych albo trudno wytłumaczalnych kart, czegoś co by mogło przestraszyć albo zniechęcić, wszystkie osoby jakie się pojawiają na kartach, wszystkie twarze są bardzo sympatyczne.
Kiedy spotkałam się z tą talią poczułam się jakby moja przyjaciółka wpadła na rozmowę... i mogę jej wszystko powiedzieć.
Stonowane kolory sprawiają, że talia nie robi kiczowatego wrażenia (a wiele jest takich talii, oj wiele), a jednocześnie jest niesamowicie czytelna i intuicyjna. Pudełko jest twarde, kartonowe - świetnie w nim można przechowywać karty. Dołączona książeczka jest niewielka, ale większa niż inne książeczki Lo Scarabeo, z kolorową okładką. Ogólnie pierwsze wrażenie - bardzo, naprawdę bardzo pozytywne... talia którą od razu polubiłam (ciekawe i niezbyt częste zjawisko
)
Jakbym się miała do czegoś przyczepić: uważam, że blotki (karty od asa do dziesiątki) kielichów i mieczy są mało dopracowane... ale to być może tylko moje wrażenie. Za to karty dworskie są moim zdaniem przepiękne - nigdzie nie widziałam tak pięknych królowych i tak przystojnych rycerzy i królów.
Cesarzowa - blondynka, po prostu piękna.
Poza tym wolałabym czarne brzegi kart dookoła zamiast karty bez brzegów i podpisy na dole na zielonym tle.
Uważam że talia ta jest fantastyczna na okres jesienny i zimowy, bo zarówno jej kolorystyka, cała grafika (tak bardzo "przyjazna") jak i takie "przytulne", miłe wrażenia jakie wywołuje są bardzo pozytywne.