15-06-2012, 00:19
z tych czekoladopodobnych to całkiem ładna talia to Celestial: http://www.albideuter.de/html/body_celestial.html a bardziej czytelna to Spiral: http://www.albideuter.de/html/body_spiral.html
miriam napisał(a):A ta śmierć jak Wam się podoba ?Talia Hermana Haindla jest jedną z moich ulubionych talii.
Cytat:Dlaczego wobec tego, nie można szukać punktów wspólnych w sztukach mantycznych, czy magicznych pochodzących z różnych stron świata. Między innymi podobieństwa pomiędzy Drzewem Świata, a Drzewem Życia, skłaniają do prób łączenia Run i Tarota, ale nie tylko.
Cytat:Za najważniejsze uważa jednak to, że otwiera umysły, co daje możliwość postrzegania świata w "nowy lub może w bardzo stary sposób".
Cytat:Haindl, w stworzonej przez siebie talii umieścił symbole run armeńskich.
aqua&fire' napisał(a):Próbą łączenia „może być „ jeden punkt wspólny ( i to na wyrost ) ,ze jeden wisiał na krzyżu a drugi na drzewie, to po pierwsze o ile już.Aqua&fire, pisałam o łączeniu znaczeń Run i Tarota i o podobieństwach pomiędzy "drzewami", nie o Jezusie i Odynie. Nawiasem mówiąc jeszcze był motyw przebicia włócznią.
aqua&fire' napisał(a):że wybrała je ( te runyPrzecież Rachel Pollack nie jest autorką tej talii.
aqua&fire' napisał(a):A guzik ją może obchodzić czy kupujący to wie ? skoro kupuje ( bo liczy się nowy wyrób i sprzedaż ).Nie sądzę aby dla autora priorytetem było to ostatnie. Stworzył tylko jedną talię. Do kupującego , jeśli chce używać danych symboli należy zaznajomienie się z nimi. Nie wydaje mi się aby którykolwiek z autorów zastanawiał się, czy kupujący znają symbolikę liczb, kolorów, znaków zodiaku i etc.
aqua&fire' napisał(a):Nic o tym nie wiem ( takiej konotacji, co widać zresztą na kartach). Nie widzę tu futharku starożytnych Ormian !!.No tak, pisałam tekst w nocy, a taką nazwę mam w paru książkach.
Cytat:Analogicznie osoby zajmujące się, np: Tarotem i kartami Lenormand mogą zastanawiać się, które karty mają podobne znaczenia, czy dany Arkan może określić jedna karta Lenormand, czy może więcej i etc.Ok, skoro wyciągasz króliczka z kapelusika maga . I całe szczęście ,że się zastanawiają, by nie wpaść w przysłowiowe coś co może się zdarzyć każdemu.
Cytat:Rachel Pollack pisze, iż ta talia zawiera bardzo dużo informacji. Za najważniejsze uważa jednak to, że otwiera umysły, co daje możliwość postrzegania świata w "nowy lub może w bardzo stary sposób".
Cytat:że wybrała je ( te runy
Cytat:Przecież Rachel Pollack nie jest autorką tej talii]
Cytat:jeśli do tego są to jej słowa ,że wybrała je ( te runy ) świadomie
Cytat:pisałam o łączeniu znaczeń Run i Tarota i o podobieństwach pomiędzy "drzewami", nie o Jezusie i Odynie. Nawiasem mówiąc jeszcze był motyw przebicia włócznią.
Cytat:Analogie to nazwa, budowa: https://sites.google.com/site/hippytigress/yggdrasill
Cytat:liczy się nowy wyrób i sprzedażA co? Sądzić ,że są autorzy, by mieli to czynić hmmm charytatywnie ?
Cytat:Nie sądzę aby dla autora priorytetem było to ostatnie. Stworzył tylko jedną talię. Do kupującego , jeśli chce używać danych symboli należy zaznajomienie się z nimi. Nie wydaje mi się aby którykolwiek z autorów zastanawiał się, czy kupujący znają symbolikę liczb, kolorów, znaków zodiaku i etc.
Cytat:Haindl, w stworzonej przez siebie talii umieścił symbole run armeńskich.To nie literówka ( niestety ). Domyślam się w jakich książkach i jakich autorów ( takiej ignorancji do czytelników przez tych autorów można wskazać więcej ).
Cytat:No tak, pisałam tekst w nocy, a taką nazwę mam w paru książkach.
Cytat:wyjaśni dlaczego ten futhark, a nie inny.?? Bez wątpienia to indywidualne podejście/ sprawa G.Lista jw, oraz podejścia twórcy kart H.H ( zamiłowań ). Jeśli się interesuje/zna klasyczne runy( lub nimi posługuje ), na oko można stwierdzić , który alfabet jest użyty ,czym rządzi, jakimi konotacjami, pochodzeniem, przeznaczeniem (w talii się rzucało od razu w oczy przypominam).
aqua&fire' napisał(a):I całe szczęście ,że się zastanawiają, by nie wpaść w przysłowiowe coś co może się zdarzyć każdemu.Karty Lenormand były przykładem czegoś, co posiada znaczenie. Równie dobrze mogą to być Runy, cyfry, heksagramy I Ching, etc. Nie miałam na myśli wtłaczania jednego systemu w drugi, tylko szukanie podobieństw znaczeniowych. Jeśli takie występują jeden system może uzupełniać drugi, jeśli ktoś przyjmuje taką koncepcję.
Ale TO zupełnie inna bajka !. W obrębie jednych i tych samych symboli sticte ( bez ezomixu kulturowego i światopoglądowego ). Małych lenomandów - 36 kart pewnej paryskiej wróżki , do wtłoczenia tego w Tarota 78 kart, hipotetycznie innego autora z Paryża ( który się tarotem zajmował ) zwanego Tarotem Lenormand. Dwu rodzajów systemów kart, na dwie odrębne techniki owszem ( ale na bazie analogii jednych i tych samych symboli wyjściowych, należy to podkreślić ).
aqua&fire' napisał(a):Jeśli coś wiem, to mówię ,że wiem i się dzielę wiedzą. Jeśli czegoś nie wiem, to mówię ,że nie wiem. I nie wstydzę się tego. Mam też odwagę pytać, jeśli czegoś nie wiem.Tutaj nie bardzo rozumiem o co chodzi.
To tyle ( nie łamiąc polityki poufności i offtopu w tym zakresie).
aqua&fire' napisał(a):Zaś przedmiotowe , wyjaśnienie używanych run klasycznych (24 ) przez ogół ludzi w stosunku do tych tu na tej karcie tarota H.H ( 78 ), wiele i wielu osobom z pewnością oczy otworzyło na to jak ?/czy ? i co ? dlaczego ? widzieć w stosunku do run armanicznych G.L. ( 18 -tu z naciskiem tu jednak na własny wybór i indywidualne poglądy ) myląc to często z runami armeńskimi ( to ewidentna wręcz kardynalna różnica).Runy w talii Haindla są przyporządkowane tylko do WA (18 plus trzy z futharku klasycznego i jedna stworzona oddzielnie). Futhark armaniczny funkcjonuje także pod nazwą armeński, więc różnicy w znakach i znaczeniach nie ma.
aqua&fire' napisał(a):Wiem. Nie rozumiemy się ( w końcu rozmawiamy o talii nie o książce, którą ty tu podajesz ).A tak pocięty cytat może budzić niezrozumienie .Napisałaś:
Bo :
JEJ słowa a nie karty !Do opisu w książce….. etc. na podstawie stworzonej talii H.Hainda.
aqua&fire' napisał(a):To jest symbol /znak runy Berkano, wraz z innymi jak widać ( czyli znaczenia tarotowej XIII ,litery hebrajskiej, znaku zodiaku i runy jako wash&.go ).I następnie o tym, że "wybrała runy świadomie", stąd moje przypuszczenie.
Nie odmawiając autorce wkładu w tworzenie różnych talii i jej pomysłowości , niech każdy osądzi sobie i wybiera jak/ i co chce.
aqua&fire' napisał(a):gdy zobaczyłam na talii H.H runy G.L. ( o których nic nie wspomniałaś jakie ? na zasadzie runy to runy, ani słowa o tym w zachwycie przy talii a to ważny szczegół).Moim celem nie było pisanie elaboratu. Napisałam jakie są to runy (armeńskie ) , wystarczy wpisać nazwę w Google i wszystko wiadomo. Jeśli ktoś się interesuje, to sobie znajdzie, jeśli nie, nie będzie tracił czasu na czytanie (a ja na pisanie, zważywszy na późną porę).
aqua&fire' napisał(a):Jedną wydał, to jest to dowód czego ? bo nie wiem ?Tego, że nie wydaje talii masowo, więc priorytetem nie jest nowy wyrób i sprzedaż.
aqua&fire' napisał(a):Domyślam się w jakich książkach i jakich autorów ( takiej ignorancji do czytelników przez tych autorów można wskazać więcej ).Może podam autorów, aby nie było domysłów: I. Warneck "Świat Run", J. Kolesow & A. Thorsten "Magia i mantyka Run", M. Strzałkowski "Runy w życiu i terapii", S.K. Wdowiak "Runy i Tarot".