Z Wielkich Arkan kontakt na bank pokazuje mi Mag, który jest kartą mowy, komunikacji - czasami wyjaśniania spraw, a czasami gmatwania, czasami mówienia kłamstw czasami prawdy - ale jednak kontaktu. Poza Magiem, mogą to być jeszcze Głupiec, Koło Fortuny, Sąd, czasami Rydwan... Oczywiście wymowa wszystkich tych kart zależy też od kart sąsiadujących w rozkładzie.
Arkana Małe - to przede wszystkim pazie, oczywiście najbardziej skory do kontaktu jest buławowy, a kontakt pokazany przez pazia buław jest zazwyczaj miły, oczekiwany z przyjemnością.
Ogólnie rzecz biorąc karty z dworu buław są najszybsze w działaniu (a już szczególnie ósemka), niemniej jednak jeśli chodzi o króla i królową buław, to są to jednak karty "siedzące", monarsze... Królowie i królowe jako karty - tak jak to jest u prawdziwych monarchów - raczej mówią tylko o samym ich nastroju, charakterze, nastawieniu, o tym czy są przychylni czy nie, do czego są skłonni, jaki jest ich stosunek do nas. Tak więc np. po królu buław mogę się spodziewać kontaktu, wiem że on jest do tego kontaktu chętny - jednak to jeszcze nie znaczy że z całą pewnością się skontaktuje.
No i poza tym wszystkim to jednak miecze zawsze mają działanie odcinające, przekreślające. Jeżeli więc przy kartach kontaktu mam miecze - to tego kontaktu nie będzie... a już na 100% brak kontaktu pokazują mi dwa miecze, król i królowa mieczy. Wyjątkiem z dworu mieczowego mogą być paź i rycerz. Kontakt pokazany w paziu mieczy dotyczy jednak zazwyczaj spraw urzędowych, związanych np. ze szkołą, egzaminami, pracą. Natomiast kontakt pokazany przez rycerza mieczy jest najbardziej niepożądany - wiąże się bowiem często ze stresem, nerwowością, może być to tzw. niemiła niespodzianka...
Oczywiście wszystko o czym piszę to moje własne obserwacje, inni mogą to widzieć inaczej.