![[Obrazek: 18.x45495.png]](https://spiritnavigator.com/wp-content/plugins/km-readings/spiritnavigator_json_games/assets/images/picksets/runes/18.x45495.png)
4.03.2026 Runa Dnia BERKANA
Najbardziej oczywista Prawda jest ukryta głęboko w nas i tylko ty możesz ją poznać...
Przepowiada
Narodziny, stawanie się, zmiany w życiu, schronienie, wyzwolenie, azyl, sekrety.
Zasady
Odrodzenie w duchu.
Wzmacnia moc tajemnicy.
Ukrywanie i ochrona.
Powstrzymywanie i utrzymywanie innych mocy razem.
Uświadomienie sobie ciszy, teraźniejszości wszystkiego.
Urzeczywistnianie idei w procesie twórczym.
Interpretacja
BERKANA ma energię brzozowego gaju i stanowi ukryte sanktuarium w chwilach potrzeby.
Brzoza jest pierwszym drzewem, które budzi się wiosną, dlatego BERKANA symbolizuje cykl narodzin, śmierci i odrodzenia.
Runa ta najsilniej działa poprzez wszelkiego rodzaju uzdrawianie, szczególnie rekonwalescencję, odmłodzenie, oczyszczenie, detoksykację i regenerację.
To Runa macierzyństwa, symbolizująca gotowość macicy do rodzenia dzieci.
Reprezentuje ona również ukrycie i ochronę tego, co się rodzi, w najbardziej przyziemnym sensie – ciąża chroni dziecko, dopóki nie będzie gotowe do przyjścia na świat.
Nie ma dla nas, jako istot żywych, bezpieczniejszego miejsca niż łono.
Był to czas tajemnicy, ciszy, całkowitego bezpieczeństwa i zależności.
Wiedzieliśmy, że nasze matki dokładają wszelkich starań, robiąc wszystko, co w ich mocy, aby nas chronić, i chociaż nie możemy świadomie pamiętać tego doświadczenia, wciąż jest ono dla nas dostępne poprzez głęboką medytację i pracę z BERKANA
Macierzyństwo, mądrość płynąca z dojrzałości i cierpliwość rozwijana poprzez wychowywanie dzieci – to wszystko siły mentalne i duchowe, podkreślane poprzez użycie tej konkretnej Runy.
Podczas gdy INGWAZ reprezentuje wewnętrzne dziecko, BERKANA reprezentuje zewnętrzne dziecko: siłę zależności, zaufania i pewność miłości.
Choć połączenie z własnym wewnętrznym dzieckiem może być bardziej zgodne z domeną INGWAZ, dążenie do dostrzeżenia wewnętrznego dziecka wszystkich istot w świecie zewnętrznym jest poszukiwaniem podejmowanym w miarę poszerzania się zrozumienia BERKANA
Tajemnica z BERKANA nie jest niczym złym, lecz mocą, którą można wykorzystać z wielkim skutkiem.
To mistrzowskie opanowanie ciszy jako narzędzia do słuchania i ochrony.
To Runa dająca życie, dlatego najlepiej sprawdza się w życiu, uzdrawianiu i ochronie.
Wzmocni wysiłki, by dać sobie i innym czas i przestrzeń, których potrzebują do samodzielnego rozwoju.
Stworzenie czasu i przestrzeni to magiczny akt dokonywany świadomie poprzez powściągliwość i ciszę, a nawet całkowite ukrycie swojej ręki w tym przedsięwzięciu.
Ta umiejętność jest magiczna, wymaga wielkiej pokory i jest godną pozazdroszczenia kobiecą mocą.
Kilka podpowiedzi afirmacji...
Ja...kocham kobiecość w sobie.
Moje zamiary zostają zrealizowane.
Ja...jestem częścią całości, którą kocham i podziwiam.
Ja...dostrzegam wokół mnie piękno.
Ja...wzmacniam organizm żeńską siłą przyrody.
Ja...jestem bezpieczna, spokojna, wzrastam w zamożność i urodzajność.
dobrego dnia...