25-03-2011, 15:16
Amoniak napisał(a):Być może z Goyą nie zrozumiałyśmy się do końca i cała ta nasza dyskusja była niepotrzebna.Była potrzebna, bardzo ciekawa i pouczająca, sam się douczyłem przy okazji

Amoniak napisał(a):Być może z Goyą nie zrozumiałyśmy się do końca i cała ta nasza dyskusja była niepotrzebna.Była potrzebna, bardzo ciekawa i pouczająca, sam się douczyłem przy okazji
Amoniak napisał(a):Jeżeli chodzi o cechy wróżebne (a to jest coś innego niż pozycja w talii) to Rycerz zarówno w tarocie klasycznym, jak i u Crowley’a ma cechy rycerskie, bardzo dynamiczne, jak Goya napisała, wszyscy rycerze maja element ognia, to stwierdzenie również pasuje do rycerzy z kart klasycznych, i tu i tu Rycerze siedzą na koniach i maja zbroję i inne atrybuty rycerskie. Rycerz jest Rycerzem, niezależnie jaką talia będziemy wróżyć, natomiast Królowie niosą ze sobą inna energię niż Rycerze, są bardziej pasywni, siedzą na tronach ( nie na dynamicznych koniach) i nie można ich traktować wymiennie z Królami (cały czas mówię o cechach wróżebnych, i energiach jakie ze sobą niosą te karty, nie o pozycji w talii i ważności karty).
Tak to rozumiem
Eremit napisał(a):Jednak wszystko co przytaczasz wcale nie przemawia na korzyść tego co twierdzisz bowiem problem nie jest w zmianie nazw poszczególnych kart Tarota Crowleya. On także zmienił ich rangę i kolejność. Dlatego chcąc porównać do innych talii nalezy wziąć pod uwagę rangę karty. Nie porównasz przecież 7 buław Crowleya do 10 buław np. Tarota Waite. Zatem jeżeli u Crowleya Rycerz jest najwyższą figurą należy ją porównywać do najwyższych figur z innych talii, króla zaś Crowley degradował do księcia.
Z pewnością Crowley nie zamieniłby się swoim rycerzem za rycerza marsylskiego :mrgreen:
Eremit napisał(a):...niejako w jego imieniu, gdyż stracił możliwość polemizowania. Teraz odzyskał, więc panie marsylku broń się pan sam, byle grzecznie! :x
Cytat:powiem jedno-brida jest pusta jak pustostan w podziemiach
od początku darła się że TO ONA MA RACJĘ a to i tak nieprawda
myślę że powinniśmy skończyć tą kretyńską gadkę o talii Crowley'a bo i tak każdy zrobi jak chce.U mnie rycerz Crowley'a zawsze będzie odpowiadać królowi z innych talii
tarot.marsylski napisał(a):powiem jedno-brida jest pusta jak pustostan w podziemiachMarsylski dostaje ostrzeżenie, zostało 2 i do poprawczaka lecisz.
tarot.marsylski napisał(a):od początku darła się że TO ONA MA RACJĘ a to i tak nieprawdasam argument wystarczający był
myślę że powinniśmy skończyć tą kretyńską gadkę o talii Crowley'a bo i tak każdy zrobi jak chce.U mnie rycerz Crowley'a zawsze będzie odpowiadać królowi z innych talii
rozi napisał(a):Ło Matko!!!! A co to się z Wami porobiło?bridzie trzeba jak krowie na rowie napisać to :roll:![]()
Kochani, Marsylski, bez względu na formę MA RACJĘ
Cytat:, Książęta są najsłabsze w tej talii i jużksiężniczki i książęta to to samo chyba tylko te pierwsze są silniejsze
tarot.marsylski napisał(a):Cytat:, Książęta są najsłabsze w tej talii i jużksiężniczki i książęta to to samo chyba tylko te pierwsze są silniejsze
tarot.marsylski napisał(a):czyli to wszystko nie miało sensu bo mam od początku rację? :roll:![]()
![]()
goya napisał(a):Dzięki Rozi za wypowiedźBo ja w pewnym momencie zaczęłam wątpić w to, że wszyscy posługujemy się jednym językiem i ... odpuściłam
![]()
:roll:
rozi napisał(a):tarot.marsylski napisał(a):czyli to wszystko nie miało sensu bo mam od początku rację? :roll:
Ano panocku miałeś![]()
![]()
goya napisał(a):Dzięki Rozi za wypowiedźBo ja w pewnym momencie zaczęłam wątpić w to, że wszyscy posługujemy się jednym językiem i ... odpuściłam
:roll:
No co Ty Goya !
To były tylko chwile zaćmienia
Eremit napisał(a):A jeszcze coś nowego znalazłem przypadkiem w tym temacie.
Czytam "wprowadzenie do magii" Kolesowa, dziwna książka, ale to nieważne teraz.
Więc to wygląda jeszcze inaczej skoro najmocniejsza okazuje się królowa, całe to pogmatwanie, to chyba odbicie pogmatwanego umysłu Crowleya