Liczba postów: 1.033
Liczba wątków: 8
Reputacja:
105
Dla mnie to zestawienie tego, jak funkcjonowały kobiety kiedyś i dziś. Kiedyś kręciły się koło domu, układały kwiaty, miały czas na obserwację otoczenia. Współczesna kobieta ma wszystko przy sobie. W torebce zapewne ma kanapki na następną część dnia, w ręku trzyma płaszcz, gdyby zrobiło się zimno wieczorem. Pracuje na dwa etaty. Czas jej się skurczył. Musi wszędzie biec.
Liczba postów: 1.287
Liczba wątków: 28
Reputacja:
365
Znak Zodiaku: Strzelec ♐
No tak, ale te dwie jakby na nią czekają. Starsza wyraźnie patrzy na naszą biegnącą dziewczynę.
I te szaty na pewno coś oznaczają, tylko co?
1 interpretacja: 2 kiele, zobaczcie ze jej prawdziwe oblicze jest zwyczajne, domowe-kuc i szlafrok. Ale ona w lustrze widzi sie w zupełnie innym swietle, jako elegancka kobiete w pieknej sukni (pewnie za sprawa kueliszka) - sory ale to pierwsze skojarzenie. Zauroczenie tez czesto sprawiaja ze idealizujemy, ze widzimy w kims kogos wiecej niz jest naprawde jakbysmy, byli w stanie upojenia i nie dostrzegali jak jest naprawde.
2 interpretacja: ona pije za swoje zdrowie i marzy ze taka będzie, taka się stanie- piękną, pewną siebie kobietą, której dobrze ze sobą, która akceptuje siebie, potrafi siebie kochać i może byc pokochana przez innych.
Nie wiem czy zbytnio nie pofantazjowałam.
ja widze dokladnie tak smao jak Wildwood,
w RW 2 kielichow tez mowi o uczuciu i moze faktem jest, ze widzimy to uczucie na poczatku jako cos pieknego (obraz w lustrze) a prawda jest inna (osoba przed lustrem), takie zauroczenie
a co dalej, moze wyjasnia kolejne karty????
Reputacja:
365
Wildwood, może zwolnij trochę. Przez ten pośpiech tracisz chwile obecne, a przecież to teraźniejszość jest tym, co naprawdę mamy......
A wracając do 2 kielichów, to ja bym się upierała, że w tej talii chodzi o miłość i akceptację samego siebie. Bo tylko wtedy, gdy umiemy kochać siebie, jesteśmy w stanie naprawdę kochać również innych.
..................................................................................................
A teraz kolejna, inaczej niż tradycyjnie zilustrowana karta - 10 denarów
Zwykle mamy na tej karcie szczęśliwą rodzinkę, a tu znów sama dziewczyna.
Długo nie wiedziałam o co chodzi, ale w końcu skojarzyło mi się, że ona dobrała się do pamiątek rodzinnych. Pełno ich tam: książki, albumy, pudła, nawet filmy (te okrągłe pojemniki?). Może odziedziczyła dom, albo przegląda rzeczy na strychu? Nasze dziedzictwo po przodkach, to nie tylko sprawy materialne, to również wiedza, pamięć, tradycja.
Co o tym myślicie?
I dlaczego zawiesza pamiątki na lustrze?
Żubrówko karty są wieloznaczne, ja mam 2 interpretacja 2 kieli, jedna jest zblizona do Twojej, no i trudno się z Tobą nie zgodzić. Mimo tego, że pagany są bardziej jednoznaczne niż np RW.
.........................................
Żubrówko chyba trafiłaś w 10. Spadek, dziedzictwo po przodkach. Ale mi też się kojarzy z bogaceniem się, przechodzisz od 1 denarów aż do 10 aż w końcu okazuje się, że masz tego "towaru" za dużo, nie używasz tego wszystkiego, energia stoi w miejscu. Aby przejść do kolejnego etapu musisz coś z tym zrobić.
Reputacja:
365
"Za dużo tego towaru" - mówisz? Coś w tym jest, faktycznie. Może trzeba się tym podzielić, porozdawać po rodzinie? Albo przekazać wiedzę i rodzinną historię młodszemu pokoleniu? Super!
..............................................................................
I następna karta, różniąca się od RW - 9 buław.
Na pierwszy rzut oka, nie bardzo wiadomo, o co chodzi.
Dziewczyna wręcza pieniądze jakiemuś starszemu gościowi, który macha do kogoś ręką, wokół samochodu stoją cztery wiccanki i "czarują" różdżkami, z tyłu widzimy ciężarówkę z hakiem do holowania.
Czyli prawdopodobnie, dziewczyna w ostatniej chwili zdobyła pieniądze na "wykup" swojego samochodu.
Ale jak to się ma do tradycyjnego znaczenia 9 buław, czyli zakończenia jakiegoś etapu?
Mi się raczej ta karta nie kojarzy z uniknięciem kłopotów......
ja jeszcez myślami jestem z 10 denarami. Czuje, że nie rozgryzłyśmy tej 10 do końca.
Reputacja:
365
O.k.
Na tej 10 denarów widać też kilka sztyletów. Jeżeli to też pamiątki rodzinne, to mogły służyć do obrony, lub wręcz przeciwnie. I to też dziedzictwo........
Czy lustro znalazło się tu przypadkiem? lustro jest portalem do przenoszenia się między wymiarami,może to tylko symbol, może te pamiątki rodzinne są dla niej narzędziamido przenodzenia w czasie, takimi metaforycznymi. Ale co z tego wynika? nic. Kombinuj,kombinuje i nic, to musi dojrzeć w mojej głowie jeszcze.
Reputacja:
365
Lustro, sądząc po ramie, jest stare, więc może było w rodzinie od pokoleń.
I może część tych ozdób na nim już była, zanim nasza dziewczyna się nim zajęła.
Może to taki rodzinny zwyczaj na cześć osób, które już odeszły...............
Reputacja:
365
A co nie mniej ważne, dziewczyna trzyma w dłoniach chustę i najwyraźniej ma zamiar zawiesić ją na lustrze. Tylko czy przypadkiem nie chce go zasłonić? A jeżeli tak, to dlaczego? Czyżby chciała skończyć z rodzinną tradycją i iść swoją drogą?
Jej twarz, odbita w lustrze, nie wyraża zadowolenia......
Liczba postów: 61
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
w niektórych kulturach, lustra zasłania się w okresie żałoby
Reputacja:
365
Tak, ale 10 denarów nie ma raczej nic wspólnego z żałobą.
Mi to sie wydaje, ze dziewczyna chce ta chuste zalozyc...
Reputacja:
365
Odkurzę wątek bo ostatnio znów dobrałam się do Pagana.
Coraz bardziej mnie do siebie przekonuje.
Może są na forum nowe osoby - posiadacze tej talii i chciałyby pogadać?
....................................................................................................
Co do 10 denarów, o której tu dużo dyskutowałyśmy, to może rzeczywiście dziewczyna chce tę chustę założyć, jak sugerowała Suna. Czyli takie symboliczne "przymierzenie się" do naszego dziedzictwa?