Mangostan
#1

   
Mangostan (Garcinia L.) – rodzaj roślin z rodziny kluzjowatych.
Przedstawiciele występują w klimacie tropikalnym.S
Są to wiecznie zielone drzewa i krzewy...

Wybrane gatunki (według Reveala)
Garcinia dulcis (Roxb.) Kurz
Garcinia hanburyi Hook. f.
Garcinia hessii (Britt.) Alain
Garcinia indica (Thouars) Choisy
Garcinia kola Heckel
Garcinia lateriflora Blume
Garcinia livingstonei T. Anderson
Garcinia mangostana L. - mangostan właściwy
Garcinia multiflora Champ. ex Benth.
Garcinia myrtifolia A.C. Smith
Garcinia portoricensis (Urban) Alain
Garcinia xanthochymus Hook. f. ex T. Anderson, syn. G. tinctoria (DC.) W. F. Wight

Zastosowanie
Owoce wielu gatunków są jadalne i należą do najsmaczniejszych owoców
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Magiczny  Owoc  - Historia
Z nadejściem morskich wypraw w poszukiwaniu nowych lądów, Mangosteen wraz z podróżnikami przybył do Anglii.
Królowa Anglii - Victoria, kiedy tylko skosztowała tę importowaną delikatność, natychmiast zadeklarowała, że jest to jej ulubiony owoc.
Dzięki temu, Mangosteen jako "Królowa owoców" zawitała do Europy.
Starożytni mieszkańcy południowej Azji odnieśli się do owocu mangostan jak do cudu i nazwali go "Queen Fruits" - "Królowa owoców".
Naukowcy z XIX wieku "magiczny owoc" nazwali Garcinia Mangostana.
Dziś nosi on zachodnią nazwę Mangosteen, tłumaczony w Polsce jako Mangostan, ale ma on również typowo polską potoczną nazwę - Smaczelina - dlaczego?

Mangostan - Legendarny Owoc Bogow
Od wielu pokoleń mangostan był i jest ceniony przez mieszkańców południowej Azji.          
Według starożytnej legendy, Budda przemierzając tropikalne dżungle, zauważył ten owoc i spróbował go.
Kiedy odczuł jego dobroczynny wpływ, pobłogosławił mangostan i podarował go ludziom, jako dar niebios.
Odtąd owoc ten jest postrzegany przez Azjatów jako jeden z najbardziej świętych i cennych owoców.
Mangostan - 'Królowa owoców" - Mangostynka
http://www.faceci.com.pl/mangostan.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Mangostan właściwy Garcinia mangostana (Clusiaceae)
inne nazwy: Garcynia, Smaczelina,  Żółtopla, Żółciecz smakowita
Rodzina: okrętnicowate (Clusiaceae)
Jest  wiecznie zielonym  drzewem (do 25 m wysokości).
Uprawiane jest głównie w Południowo Wschodniej Azji.
Owocami są okrągłe ciemnofioletowe jagody (4-7 cm) pokryte suchą grubą ciemnofioletową skórką.
Pod skórką znajduje się biały soczysty miąższ zawierający kilka pestek.
Owoc jest bardzo wrażliwy na transport, a uprawa rośliny jest ograniczona jej trudnym rozmnażaniem.
Owoc jest jednym z najsmaczniejszych owoców tropikalnych.
Jego orzeźwiający miąższ  przypomina w w smaku morelę, pomarańczę i ananasa.
Zawiera około 16% cukrów i małą ilość witaminy C (3 mg/100 g).

Z tłuszczu wytłaczanego z nasion produkuje się mydło.
Drewno znajduje zastosowanie w rzeźbiarstwie, kora używana jest jako garbnik.
http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/M...ostan1.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mangostan_w...%C5%9Bciwy

Rośnie ono w tropikalnych lasach południowej Azji , jest wiecznie zielone i w pełni rozwoju osiąga 25-metrową wysokość.
Owocuje dopiero po 10 latach.
Owoce ma okrągłe, ciemnofioletowe, 4–7-centymetrowe wielkością zbliżone do mandarynek, z grubą skórką i białym, bardzo soczystym miąższem z 6-8 pestkami.
Aromatyczne owoce mangostanu o smaku podobnym do moreli, pomarańczy i ananasa uchodzą za najsmaczniejsze spośród owoców tropikalnych.
Są jednak trudne do przechowywania, po kilku dniach nie nadają się już do jedzenia.

Smakowe walory owoców mangostanu idą w parze z ich właściwościami prozdrowotnymi.
Mangostan zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak: minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo), witaminy B1, B2, B6, a przede wszystkim przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych.
Mangostan to najbogatsze źródło antyoksydantów zwanych ksantonami (zawiera aż 17 związków tego typu) oraz innych przeciwutleniaczy jak koenzym Q10, polifenole, witamina C i katechiny.
W zestawieniu zdolności wychwytywania wolnych rodników tlenowych (tzw. współczynnik ORAC) owoc mangostanu zdecydowanie wyprzedza inne antyoksydanty.
Ma więc istotny wpływ na zespół czynników zapobiegających np. przedwczesnemu starzeniu się organizmu czy zaburzeniom funkcji układu immunologicznego.

Mangostan i jego korzystne dla zdrowia właściwości świat odkrył za pośrednictwem tradycyjnej ludowej medycyny azjatyckiej.
W tym regionie przetwory z mangostanu, m.in. z suszonej i sproszkowanej skórki owocu, a także wywary z liści i kory drzewa stosuje się zewnętrznie (jako płyn ściągający) i wewnętrznie np. przy przewlekłych biegunkach, jako środek przeciwbakteryjny, przeciwpasożytniczy i antyseptyczny, m.in. w gruźlicy, malarii, infekcjach
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
   
Garcinia indica
Kokam, Ratamba, Amsul, Brindonia Tallow Tree

Garcinia indica – gatunek drzewa z rodziny kluzjowatych (Clusiaceae Lindl.).
Pochodzi z zachodniego wybrzeża Indii
Zastosowanie
Kwaskowate skórki owoców suszy się i wykorzystuje w kuchni indyjskiej, zwłaszcza na zachodnim wybrzeżu Indii.
Przyprawa szczególnie popularna w kuchni goańskiej, gdzie owoce, znane pod nazwą kokam, stosuje się do zakwaszania potraw zamiast tamaryndu preferowanego w innych regionach Indii
Do sporządzania napojów.
Z nasion pozyskuje się olej, wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Garcinia_indica
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   

   
African Mangosteen (Garcinia livingstonei) seen in Cubbon Park Bangalore

Garcinia livingstonei – gatunek drzewa z rodziny kluzjowatych (Clusiaceae Lindl.).
Pochodzi z Afryki
Wiecznie zielone drzewo, dochodzące do 18 m wysokości.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
   
Garcinia subelliptica (Nakijin-Village, Okinawa, JAPAN)
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości