Liczba postów: 5.887
Liczba wątków: 64
Reputacja:
5.494
Znak Zodiaku: Lew ♌
A Wy dziewczyny chodzicie bądź chodziłyście na jakieś zajęcia grupowe, czy ćwiczyłyście same w domu, np. ucząc się z płyt DVD?
Nie mam do tego zdrowia niestety
Liczba postów: 5.887
Liczba wątków: 64
Reputacja:
5.494
Znak Zodiaku: Lew ♌
A z jakich pomocy korzystałaś kiedy zaczynałaś naukę jogi? Książek, płyt, internetu?
Liczba postów: 2.296
Liczba wątków: 15
Reputacja:
564
W mojej parafii Saletynów jest grupa medytacyjna i czasami przyjeżdża hindus, misjonarz z Indii, który współpracował z Matką Teresą. Jest księdzem katolickim i przeniósł na grunt religii katolickiej techniki jogi - są zresztą kontrowersje wokół tej sprawy, ale Saletyni są bardzo otwarci na tego typu rzeczy. Chodzę na jego zajęcia, bo omawiane i prezentowane techniki relaksacji działają na mnie pozytywnie, dają mi wewnętrzny spokój i relaksują. Ćwiczę, a raczej odpoczywam w domu, głównie jest to praca z oddechem, przerzucanie myśli lub ich odłączanie, mnie przynosi to ulgę po ciężkim dniu i uspakaja skaczące małpy w głowie - lęki, niepokój, zmartwienia. Pomaga oczyścić umysł i nabrać dystansu do niektórych spraw.
Liczba postów: 2.296
Liczba wątków: 15
Reputacja:
564
To jest naprawdę fascynujące, kiedy ten człowiek to pokazuje i tłumaczy technicznie, a tym samym bardzo proste, cztery oddechy na minutę, bez wymyślnych pozycji. Mnie chodzi głównie o higienę psychiczną. Pamiętam, jak opowiadał, że wielu jego kolegów zostało księżmi katolickimi, ale nie mogli się pogodzić z rozbieżnością kulturową. Dla hindusa modlitwa jest medytacją - każde słowo, każdy oddech, ruch jest ważny, u katolików różnie z tym bywa. Wielu jego kolegów opuściło stan kapłański, zdarzały się też samobójstwa. Twierdził, że sam przeżył kryzys i zwierzył się Matce Teresie. Ona powiedziała mu, że znajdzie drogę i poradzi sobie. Włączył do swojej posługi elementy kultury hinduskiej.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ja chciałabym rozpocząć naukę jogi, kiedyś chodziłam na podstawowe zajęcia ale sama w domu, wydaje mi się, że nie umiałabym ich wykonywać. Chyba jednak zapiszę się niedługo na jakieś zajęcia, bo przydałoby mi się takie wyciszenie.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
ja jestem poczatkujacy w tych tematach. Troche cwicze w domu, korzystam z youtube'a. Ale przepływ energi czuje i lepszy sen tez jest
Liczba postów: 16
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Też jogę ćwiczę od czasu do czasu, idę na zajęcia do studia. Czuję się rewelacyjnie po tych zajęciach, jednak przez to, że nie mam systematyczności jestem ciągle na początku drogi.
"Im więcej o sobie wiemy tym więcej otwiera się nowych możliwości i nowych obszarów do poznawania"