65 czerwonych róż - film dokumentalny z 2009 roku przedstawiający kilka dni z życia 25 letnie Evy Markvoort która od urodzenia cierpiała na mukowiscydozę. Ogólnie zmagania z chorobą, życiu, rodzinie, doświadczeniu, walce z odrzuconym przeszczepem i oczekiwaniu na " nowy" drugi przeszczep płuc opisywała na swoim blogu od którego wziął sie pomysł i tytuł do nakręcenia wypomnianego filmu...
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=T63DmNjqj70">https://www.youtube.com/watch?v=T63DmNjqj70</a><!-- m -->
11 lutego 2010 roku Eva opublikowała na swoim blogu nagranie, w którym informowała odwiedzających, że zostało jej prawdopodobnie tylko kilka dni życia. Informację o nadciągającej śmierci przekazała spokojnie, bez specjalnego wzruszenia. 25 marca napisał ostatni post na blogu. Zmarła 2 dni później w Vancouver General Hospital.
Liczba postów: 2.193
Liczba wątków: 141
Reputacja:
1.876
Woda (2005) - film pokazuje jaki los spotyka indyjskie wdowy. Są wywalane z domu, aby przeżyć muszą żebrać. Nikt nawet nie moze ich dotknąć, gdyż są uważane za nieczyste. Główną bohaterką jest kilkuletnia dziewczynka, która zostaje wdową. Wywala sie ją z domu i goli głowe na łyso. Drugą bohaterka jako wdowa próbuje ponownie wyjść za mąż. Film bardzo poruszający.
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Lubię oglądać filmy, gdzie jest jakaś tajemnica. Filmy tego typu, które najbardziej przypadły mi do gustu to:
- Siedem
- Szósty zmysł
- Wyspa tajemnic
- Memento
- Prestiż
Liczba postów: 2.193
Liczba wątków: 141
Reputacja:
1.876
Właśnie skończyłem oglądać "Zanim sie pojawiłeś". Wspaniały film poruszający kwestie niepełnosprawnosci i eutanazji. Jest to po części historia miłosna. Uważam, ze to film dla każdego człowieka, który posiada odrobone empatii. Można na nim przeżyć takie katharsis.
Reputacja:
0
Oglądałem niedawno film "Częstotliwość". Film powstał w 2000 roku. Jest to typowe sci-fi. Film opowiada o synu, który nagle słyszy swojego ojca w radiu. Jak się okazuje jest to głos ojca z przeszłości. Po tym wydarzeniu film zaczyna się rozkręcać, ale nie będę spoilerował.
Byłam dziś w kinie na filmie Smoleńsk .Temat kontrowersyjny, film przedstawiany jest w mediach jako wizja wg brata bliźniaka, a więc zły.....
Ja uważam ,że jest to bdb film,ciekawy.Film trwa 120 minut ,ale przyznam,że mnie "wciągnął" choć absolutnie nie należę do "sekty smoleńskiej"- takie określenie wiele razy pada w scenariuszu filmu.
Mało tego - uważam,że gdyby ta katastrofa czy zamach ???? Gdyby ta cała historia się nie wydarzyła to film byłby pewniakiem na wielu prestiżowych konkursach filmowych.
Gorąco polecam
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 12
Reputacja:
10
Tak" zrodlo "jest interesujacym filmem .
Czy ogladałas "przystań"?
Był ktoś na filmie Smarzowskiego pt:"Wołyń"?
Liczba postów: 45
Liczba wątków: 5
Reputacja:
6
Oglądałam dzisiaj film "Wołyń". Polecam, pomimo, że bardzo często musiałam zamykać oczy, ale warto to obejrzeć, żeby przekonać się do czego zdolny jest człowiek, jakich okrucieństw i jak można zagubić człowieczeństwo. I po raz kolejny cieszę się, że żyję w kraju, gdzie nie toczy się wojna.
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 2
Reputacja:
25
"Wołyń" również polecam. Daje dużo do myślenia. Tak się do tego składa, że sam mieszkam w rejonie w którym również działała UPA.
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami."
Reputacja:
0
Polecam film "Przełęcz ocalonych ".
Liczba postów: 2.053
Liczba wątków: 29
Reputacja:
1.477
Znak Zodiaku: Wodnik ♒
Polecam gorąco film "Kłamstwo". Film zainspirowany prawdziwymi wydarzeniami. Profesor Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) zajmuje się badaniem Holokaustu. Jeden z jej wykładów zostaje przerwany przez Davida Irvinga (Timothy Spall), który jest historykiem znanym z tego, że zaprzecza istnieniu Holokaustu. Dwa lata później Irving pozywa kobietę o to, że w swojej książce napisała o jego przekonaniach, przez co jego kariera podupadła. Proces ma odbyć się w Wielkiej Brytanii, gdzie Irving ma dostarczyć dowody świadczące o jego racjach. Lipstadt wraz ze swoimi adwokatami na czele z Anthonym Juliusem (Andrew Scott) muszą przedstawić przed sądem dowody na istnienie Holokaustu.
W filmie pojawia się polski wątek, bohaterowie jadą do Auschwitz, by zbadać ruiny krematorium.