Kuchnia Arabska
#1

Kuchnia arabska
Kuchnia arabska definiowana jest jako kuchnia różnych regionów, obejmujących swym zasięgiem Egipt, Maroko, Tunezję, tereny od Jemenu po Somalię, Bliski Wschód.
W kuchni tej znajdziemy również wpływy tradycji kulinarnych Turcji, Grecji, Iraku, krajów bałkańskich, Iranu, Indii, Afganistanu, Berberów.

W kuchni arabskiej stosuje się dodatkowo migdały, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie, pietruszka i mięta zaś, są dopełnieniem wielu potraw.
Najbardziej popularne sosy zawierają kombinacje oliwy z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki i / lub czosnek, tahini (pasty sezamowej).
Labaneh, rozcieńczony jogurt, często przyprawiony miętą, cebulą i czosnkiem, służy jako sos do różnych dań.

Za najbardziej charakterystyczne elementy kuchni arabskiej uważa się:
Mięso: jagnięcina i kurczaka są najczęściej używane, wołowina i mięso wielbłąda wykorzystywane są rzadziej.
Drób jest stosowany głównie w obszarach przybrzeżnych, wieprzowina - na mocy prawa islamskiego -jest całkowicie zakazana.
Nabiał: produkty mleczne są powszechnie używane, zwłaszcza jogurt i biały ser.
Masło i śmietana są również popularne.

Zioła i przyprawy: mięta, tymianek (często są to elementy mieszanek zwanych za'atarem) są szeroko stosowane, aczkolwiek nie tak intensywnie jak np. w kuchni indyjskiej.
Popularne są : sezam, szafran, kurkuma, czosnek, kminek, cynamon, sumaka, liczne mieszanki czyli baharat.

Napoje: kawa i herbata, natomiast w Egipcie i Jordanii, herbata jest ważniejsze niż gorący napój kawowy.
Zboża: ryż używany jest w większości potraw, głównym składnikiem chleba jest pszenica.
Rośliny strączkowe: najbardziej popularne są soczewica , fasola Fava i ciecierzyca.

Warzywa i owoce: w kuchni arabskiej często występują takie warzywa jak ogórki, bakłażan , cukinia, okra i cebula, owoce zaś(głównie cytrusowe), często używane są jako przyprawa do przystawek.
Oliwki, daktyle, figi i granaty są charakterystyczne dla kuchni tych regionów.

Kuchnia rabska pełna jest aromatycznych przypraw takich jak cynamon, suszony imbir, czosnek, kolendra, oregano.
Charakterystyczne dla kuchni arabskiej są Kofta (grillowane kiełbaski z mielonego mięsa), kebab (kawałki jagnięcego pociętego w paseczki mięsa z różnymi dodatkami) lub mahshi - warzywa nadziewane ryżem i mięsem.
Słynny jest też mansaf - narodowa potrawą Jordanii - jagnię pieczone z aromatycznymi ziołami, podawane z ryżem, migdałami, nasionami sosny i orzechami.
Desery i słodycze są bardzo słodkie, oparte głównie na miodzie i syropie oraz orzechach np. baklawa - ciasto z orzechami i miodem lub mushabak - ciasto oblane syropem.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Kawa i herbata po arabsku
Na kawę i herbatę w arabskich krajach znajdzie się miejsce i czas.
Są one najczęstszym napitkiem arabow.
Jeśli mamy gości w domu to herbatę podaje się na tzw.dzień dobry a kawę na do widzenia.
Herbatę i kawę podaje się na weselach i na pogrzebach.
Te napoje towarzysza arabom przy każdych okazjach.
Arabowie nie mogą wyobrazić sobie życia bez herbaty ,kawy no i oczywiście cukru.
Cukier jest bardzo ważny, gdyż kawa i herbata musza być mocno słodkie.

Kawa arabska jest bardzo pobudzająca i zapach kardamonu czujemy z daleka.
Mamy dwa rodzaje kawy arabskiej.
Kawa murra czyli gorzka bez cukru, podawana przy  potrawie masaf(tradycyjny posilek), na weselach i pogrzebach.
Kawa słodka czyli z cukrem podawana dla gości i jest  pita codziennie .
Obie te kawy są z dodatkiem kardamonu.

Herbata arabska podawana jest przy śniadaniu ,obiedzie, kolacji ,dla gosci.
Arabowie pija ja bez umiaru.
Herbatę można pic z nana czyli miętą , z dodatkiem kory cynamonowej i kardamonu.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości