Wypieki bezglutenowe
#1

Bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego

Składniki:
-200g masła orzechowego (z kawałkami lub bez)
-70g cukru pudru
-1 jajko

Sposób przygotowania:
Masło orzechowe przełożyć do miski. Dodać jajko i cukier puder. Wymieszać łyżką na gładką masę.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować albo małe kulki, układać je na blachę i robić widelcem wzorek, albo wykładać kleksy przy pomocy dwóch łyżeczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Ciasteczka są słodkie i smakują intensywnie masłem orzechowym. Od masła są również dość tłuste, ale pyszne...  Uśmiech

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/c...rzechowego
Odpowiedz
#2

Mini serniczki

Składniki na 12 sztuk:

Spód:
-90g herbatników (klasyczne maślane lub pełnoziarniste; w wersji bezglutenowej: herbatniki lub inne ciasteczka bezglutenowe)
-40g masła

Masa serowa:
-500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
-100g cukru
-skórka starta z ½ cytryny
-2 jajka
-1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:
-parę świeżych truskawek (opcjonalnie)
-dżem truskawkowy lub inny pasujący do owoców (opcjonalnie)
-listki mięty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
W formie na muffinki umieścić papilotki. Herbatniki z masłem rozłożyć do papilotek i ugnieść na dnie. Formę ostawić na bok.
Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i 0,5 opakowania budyniu w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć  do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na parę godzin do lodówki.
Na środku każdego serniczka nałożyć łyżeczkę dżemu. Udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.
Przechowywać w lodówce. Tak

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/c...-serniczki
Odpowiedz
#3

Kokosanki

Składniki:

-200g wiórków kokosowych
-50g masła
-2 białka
-120g cukru

Sposób przygotowania:

1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
3. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).
4. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.
5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.  Mniam
Odpowiedz
#4

Ciasto orzechowo- marchewkowe

Składniki:

Ciasto:
-400g marchewki
-8 jajek
-200g cukru
-200g zmielonych orzechów laskowych
-200g zmielonych migdałów
-60g skrobi ziemniaczanej
-1 cytryna
-1 łyżeczka cynamonu
-szczypta soli

Lukier kakaowy:
-125g cukru pudru
-20g kakao
-ok. 3 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub zmiksować przy użyciu robota kuchennego np. Thermomix). Odstawić na bok.
Cytrynę umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a sok wycisnąć. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać orzechy z migdałami, skrobią ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać startą marchewkę.
Kolejno dodać wymieszane orzechy i migdały, a następnie skórkę i sok z cytryny.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do utartej masy.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. (Ciasta jest bardzo dużo. Pozostaje tylko trochę miejsca do brzegu formy. Nie ma jednak obawy, ciasto nie urośnie za dużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 10 min. w temperaturze 175°C. (Gdyby ciasto z góry za szybko się rumieniło, można przykryć je folią aluminiową. Po godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy.
Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder wymieszać z kakao i gorącą wodą. Gotowy lukier wylać na ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.
Odpowiedz
#5

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Składniki:

Spód:
-150g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
-70g masła

Masa serowa:
-1kg waniliowych serków homogenizowanych*
-ok. 250g jagód świeżych lub mrożonych
-8,5 łyżeczek żelatyny w proszku
-2 łyżeczki cukru pudru
-300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:
-150g słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)
-jagody do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i rozbić za pomocą wałka).
Masło roztopić i od razu, jeszcze gorące, dodać do pokruszonych ciasteczek.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Jagody zmiksować np. blenderem i przetrzeć przez sitko. (Mrożone najpierw rozmrozić).
Przygotować pierwszą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 2g przetartych jagód. (Odrobina na koniec łyżeczki, aby delikatnie zabarwić serek).
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
Przygotować drugą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 10g przetartych jagód.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
Przygotować trzecią warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 25g przetartych jagód.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
120g przetartych jagód wymieszać z 2 łyżeczkami cukru pudru. 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać przetarte jagody z cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Masę całkowicie ostudzić, a następnie rozłożyć na masie serowej. Wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć kleksy na serniku. Kleksy udekorować jagodami. Buźki
Odpowiedz
#6

Placuszki bananowe bez glutenu


Składniki:
-1 duży dojrzały banan
-2 jajka wiejskie średniej wielkości
-opcjonalne dodatki (bez nich placuszki również smakują przepysznie):
-orzechy włoskie, migdały
-sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny, jagody
-syrop klonowy
-odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni

Przygotowanie:
Banana obrać, rozgnieść w miseczce widelcem. Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodać do bananów i dokładnie wymieszać łyżką.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników - można użyć odrobiny oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.  Mniam
Odpowiedz
#7

Ciasteczka Amaretti

Składniki:
-60g białka (potrzeba 2 jajka)
-200g zmielonych migdałów
-150g cukru pudru
-20ml likieru Amaretto

Sposób przygotowania:
Białka zważyć. Dodać migdały, cukier puder i likier. Wymieszać łyżką stołową. Masa będzie dość gęsta i klejąca.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm. (Można ewentualnie wykładać masę łyżeczką i formować małe kuleczki zwilżonymi opuszkami palców).
2 Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać w odstępach małe kleksy o średnicy 2cm. (Ciasteczka podczas pieczenia urosną i rozejdą się trochę na boki). Wystające szpice delikatnie spłaszczyć opuszkiem palca.
Piec jedną blachę po drugiem w nagrzanym piekarniku do temperatury 170°C z termoobiegiem ok. 15- 20min, aż ciasteczka będą miały złotobrązowy kolor. Papier z ciasteczkami ściągnąć z blachy na blat i pozostawić do ostygnięcia.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni. Mniam
Odpowiedz
#8

Trufle z białej czekolady

Składniki:
-200g białej czekolady
-50g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
-30g masła
-1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:
-wiórki kokosowe, biała czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, cukier puder

Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w wiórkach kokosowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach, cukrze pudrze, wiórkach czekoladowych lub w roztopionej białej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.
Z podanego przepisu wychodzi ok.20 trufli. Kwiatek
Odpowiedz
#9

Bezmączne ciasteczka bezglutenowe

Składniki na 16 - 18 sztuk:
-225 g masła orzechowego
-100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 duże jajko
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-50 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i zmiksować.
2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia
Odpowiedz
#10

Ciasteczka mocno czekoladowe (bezglutenowe)

Składniki na ok. 20 sztuk:
- 110g masła
- 110g cukru
- 1 jajko
- 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
- 25g kakao
- 20g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).
Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego...
Odpowiedz
#11

Masa budyniowa

Składniki:
-2 żółtka
-250ml mleka
-100g cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g)
-250g masła

Sposób przygotowania:
Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch).  Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Chcąc uzyskać kakaową masę budyniową należy do gotowej masy wmiksować trochę kakao dla koloru. (Dla takiej proporcji jak poniżej dodaję 1- 2 łyżki kakao). Natomiast chcąc uzyskać czekoladową masę budyniową należy do gotowej masy wmiksować roztopioną, ale chłodną czekoladę.
Połowa porcji wystarcza na pokrycie tortu o średnicy 26cm. Mniam

Rady:
1. Dobrze jest używać tylko i wyłącznie prawdziwego masła o zawartości tłuszczu mlecznego co najmniej 82%.
2. Masło musi mieć temperaturę pokojową.
Odpowiedz
#12

Krem porzeczkowy

Składniki na ok. 350ml:
-200g porzeczek (czerwonych lub czarnych)
-2 jajka
-3 żółtka
-70g cukru
-90g masła

Sposób przygotowania:
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry i pestki wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 120g.
120g puree przełożyć do garnka. Dodać cukier, jajka i żółtka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
Garnek postawić na palniku. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Masę należy dalej ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje (trwa to ok. 10- 15 minut).
Gotowy krem przełożyć do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go przez parę dni.
Pyszny jako nadzienie do babeczek Uśmiech
Smacznego
Odpowiedz
#13

Masło migdałowe

Składniki na ok. 300ml:
-400g migdałów
-szczypta lub więcej soli do smaku (na taką ilość daję ok. pół łyżeczki)

Sposób przygotowania:
Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami).
Obrane migdały należy dokładnie osuszyć na ściereczce.
Następnie rozłożyć migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec  w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż migdały zaczną ładnie pachnieć i lekko się przyrumienią. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie należy zmielić migdały. Migdały przełożyć do malaksera lub blendera  i miksować. Miksować tak długo, aż wydzieli się olej i powstanie jednolita, oleista masa. Od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać masę ze ścianek. W razie konieczności, gdyby masa była za ciepła, robić przerwy w miksowaniu.
Gdy masło jest już gotowe dodać szczyptę soli do smaku i zmiksować.
Masło migdałowe przełożyć do słoika. (Z podanej porcji wychodzi ok. 300ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w szafce w temperaturze pokojowej. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy przed użyciem całość dokładnie wymieszać. Można również włożyć masło migdałowe do lodówki (ale jeśli po jakimś czasie, po wewnętrznej stronie słoika utworzy się „rosa” to może to doprowadzić do spleśnienia masła).
Odpowiedz
#14

Trufle karmelowo- orzechowe

Składniki:
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 200g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
- 200g czekolady mlecznej (lub kuwertury)
- 60 sztuk orzechów laskowych
- 150g cukru

Sposób przygotowania:
Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorącą masę wylać na papier do pieczenia. Orzechy w miarę możliwości porozdzielać i pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie czekolady posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
Uformować kulkę z masy, lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego orzeszka w karmelu i uformować ponownie kulkę. (Masa będzie się mocno kleić. Kulki należy formować dość szybko i najlepiej chłodnymi rękami. W miarę potrzeby zamoczyć ręce w zimnej wodzie). Tak uformowane kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do lodówki. (Mnie wyszło 25 trufli, które po obtoczeniu w krokancie mają 4cm średnicy).
Pozostałe orzechy i karmel pokruszyć bardzo drobno (np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta).
Schłodzone kulki ponownie delikatnie uformować (ich powierzchnia zrobi się gładka) i obtoczyć w krokancie (pokruszonych orzechach z karmelem). Mniam
Odpowiedz
#15

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Składniki:
-1 budyń waniliowy bez cukru
-ok. 20g mąki ziemniaczanej
-100g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
-100g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
-75g cukru
-125g masła
-1 jajko (należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej dolać tyle wody, aby otrzymać 60g)

Dodatkowo:
-mąka ryżowa do podsypywania
-ewentualnie czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:
Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.
Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło i jajko. Całość najpierw wymieszać łyżką drewnianą, kolejno zagnieść ręką na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 8- 9 min. (piekłam 10min.) w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i udekorować dowolnie ciasteczka. Uśmiech
Odpowiedz
#16

Bezglutenowy sernik królewski

Składniki na ok. 16 porcji:
Ciasto kruche:
-150g mąki kukurydzianej
-110g skrobi ziemniaczanej
-40g kakao
-180g zimnego masła
-120g cukru

Masa serowa:
-1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
-4 jajka
-150g cukru
-1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
-skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię, kakao i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki. Mniam
Odpowiedz
#17

Bezy z masą kawową

Składniki:

Bezy:
-5 białek
-250g cukru
-szczypta soli

Masa kawowa:
-200g masła
-2 jajka
-4 łyżki cukru
-1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:
-trochę kawy mielonej do posypania

Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka) i wyciskać bezy o wielkości ok. 11x 6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. Ubijać ok. 5min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą. Kwiatek
Odpowiedz
#18

Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Składniki:
-2 pomarańcze (około 300 g)
-5 jajek
-szczypta soli
-200 g cukru
-250 g mielonych migdałów
-2 łyżki płatków migdałowych
-cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Umyć gorącą wodą pomarańcze, obrać i grubo posiekać, usuwając pestki. Włożyć posiekany miąższ do garnka, dodać 1 łyżkę wody i dusić pod przykryciem przez 30 minut na słabym ogniu. Odstawić garnek, żeby zawartość ostygła.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Rozdrobnić całą zawartość garnka w mikserze. Oddzielić żółtka od białek. Zmieszać białka z solą i ubić na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i mocno ubijać jeszcze minutę.
Ubić żółtka z resztą cukru na jasny, puszysty krem. Dodać mus pomarańczowy, mielone migdały i pianę z białek, wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 50–55 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko ciemniało, po 30 minutach przykryć je folią aluminiową.
Studzić ciasto w formie. Chłodne wyjąć i ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Odpowiedz
#19

Mazurek cytrynowo- bezowy

Składniki:
-3 białka
-150g cukru
-szczypta soli

Dodatkowo:
-krem cytrynowy
-parę kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Na papierze do pieczenia narysować kontury jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć na blachę do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, rozłożyć część masy białkowej na papierze do pieczenia formując kształt jajka, na grubość ok. 1cm.
Resztę masy białkowej przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem). Wyciskać małe bezy na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Poza bezami w kształcie rozetki, zrobiłam również małe „łezki” jako bazie kotki i małe owale, jako pisanki).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 1,5 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie z termoobiegiem. Można piec również na grzałce góra- dół i w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
Bezę w kształcie jajka posmarować kremem cytrynowym. Na brzegu ułożyć małe bezy. Mazurek ozdobić według uznania (np. jak u mnie, roztapiając gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i robiąc napis Alleluja, oraz bazie kotki i pisanki).
Odpowiedz
#20

Sernik z rabarbarem

Składniki:

Spód:
-100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
-90g mąki pszennej
-10g kakao
-1 jajko
-40g cukru pudru
-szczypta soli
-100g masła

Masa serowa:
-400g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek. Najlepiej wybrać tylko czerwoną część łodygi).
-1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
-180g cukru
-4 jajka
-1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:
3 kopiate łyżki dżemu malinowego

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, orzechy i kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciastem wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki.
Rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 4cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 30g cukru.
Twaróg, 150g cukru, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
Na masie serowej ułożyć kawałki rabarbaru.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od pestek. Przy pomocy pędzelka posmarować górę sernika dżemem. Kwiatek
Odpowiedz
#21

Sos waniliowy

Skladniki:
-150ml mleka
-100ml słodkiej śmietany 30- 36%
-40g cukru
-1 laska wanilii
-3 żółtka

Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. W międzyczasie mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii.
Ubijając dalej żółtka, wlewać przez gęste sitko cienkim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka. Garnek postawić na piecu i na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką, podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Masa nie może się zagotować, bo żółtka się zwarzą. (Sos gęstnieje powoli. Należy uzbroić się w cierpliwość. Gotowy sos powinien utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
Sos można serwować na ciepło lub zimno. W celu schłodzenia sosu należy garnek włożyć do zimnej wody i mieszając od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch, ostudzić sos. Następnie przelać do słoiczka i włożyć do lodówki. Przechowywać max. do tygodnia. Kwiatek

Smacznego.
Odpowiedz
#22

Waniliowa babka budyniowa

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
240g masła (ewentualnie margaryny)
5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Lukier:
ok. 1/2 cytryny
1 szklanka cukru pudru
posypka cukrowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany).
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
   Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Posypać posypką cukrową.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości