Pizza
#23

to jest oczywiscie "ideal", pomidory zamiast "gotowego" sosu, ale trzeba uwazac, zeby nam pizza nie zaczela "plywac"Oczko wbrew pozorom smaczna pizza moze wcale nie potrzebowac pomidorow - ja uwielbiam taka z grillowana piersia drobiowa (kurczak lub indyk), brokolami i....sosem holenderskim Cwaniak

niezdrowa pizza: parowki pokrojone w plastereczki, ogorek konserwowy w cienkich plasterkach, prazona cebulka i sos do hot-dogow....Uśmiech
Odpowiedz
#24

Nie twierdze ze kazda pizza musi byc ze sosem pomidorowym,po prostu czytajac wypowiedzi innych zauwazylam,ze wiekszosc uzywa gotowych sosow co jest niezdrowe a przygotowanie sosu pomidorowego nie jest ani drozsze ani bardziej czasochlonne.Pixza na pewno nie bedzie plywac,poniewaz mieszkajac we wloszech moge zapewnic,ze tutaj wlasnie tak sie podstawowy sos do pizzy robi.
Odpowiedz
#25

ale Joanno, Twoj przepis jest super rowniez przez to smazenie - nie ma potem problemu z nadmiarem wody z pomidorow Hura
i bez czosneczku ani rusz Oczko
Odpowiedz
#26

Pikantna domowa pizza z jajkiem i szpinakiem

Ciasto baza:
1/2 kg dobrej jakości mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy baza:
250 g pomidorów pelati
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu tabasco
cukier
świeżo mielony pieprz
sól
3 łyżki oliwy

Farsz:
kilkanaście pomidorków koktajlowych
duża garść świeżego szpinaku
kilka plasterków dobrej szynki
1 kulka mozzarelli
4 jajka
1-2 ząbki czosnku
masło
kawałek parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Ciasto baza: drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce - do czasu, aż drożdże zaczną "pracować". Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy baza: pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku tabasco.

Farsz: szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na cztery równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Podawać od razu. Oczko
Gdy wygrasz sam ze soba - mozesz wygrac ze wszystkim
Odpowiedz
#27

Pizza z bakłażanem i papryką

Składniki:

Ciasto:
-300g mąki pszennej
-4 łyżki oleju
-łyżeczka soli
-20g świeżych drożdży
-150ml ciepłej wody

Dodatki:
-bakłażan
-papryka
-ser mozzarella lub żółty starty
-sos pomidorowy
-olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min.
Bakłażan pokroić w plasterki, posolić i pozostawić na ok. 30min., aż puszczą sok. Kolejno plasterki osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Usmażony bakłażan ułożyć na papierowym ręczniku, aby tłuszcz wsiąknął w papier.
Paprykę również pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z olejem.
Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia posmarowaną olejem.
Na cieście rozsmarować sos pomidorowy. Posypać solą ziołową lub innymi przyprawami według uznania. Ułożyć pokrojoną mozzarellę, albo ser żółty starty. Kolejno rozłożyć bakłażana i paprykę..
Piec w nagrzanym piekarniku co najmniej 20min. w temperaturze 220°C. Buźki
Odpowiedz
#28

Ciasto na pizze

Nie jest to typowe ciasto na pizze, powstaje bardzo szybko.
Przepis na 4 kawałki pizzy. Dla większej ilości osób należy zwiększyć proporcję.

Składniki:
1/2 szkl. mąki
1 jajko
3/4 szkl. mleka
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Wylać je na formę o średnicy 26cm- wcześniej nasmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą, wstawić na 5 min do nagrzanego piekarnika na 180*C.

Pasta na pizze:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy

Cebulę obrać drobno posiekać, podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać rozgnieciony czosnek, krótko podsmażyć. Następnie dodać koncentrat i wymieszać.

Posmarować ciasto przygotowaną pastą, ułożyć kolejne składniki pizzy np. szynka, pomidory, ser, posypać oregano i tymiankiem. Zapiec. Voilà
Odpowiedz
#29

Najlepszą pizze jadłam we Włoszech i była z anszua, polecam Uśmiech
Odpowiedz
#30

   
Stromboli
Stromboli to rodzaj zawijanej pizzy, w sieci można znaleźć różne sposoby jej zawijania ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie wyglądający w wianek.
Sam pomysł na taki zawijany wypiek pochodzi nie z Włoch lecz z Stanów Zjednoczonych.
Podstawą jest ciasto dokładnie takie same jak do pizzy. Składniki do nadzienia można samemu zmienić.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#31

Jak to smakowicie wygląda..  Buźki
Aż chciałoby się zrobić i zjeść..  Kwiatek
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości