Badian
#1

   
Badian (Illicium anisatum L.) – rodzaj roślin z rodziny cytryńcowatych.
Gatunkiem typowym jest Illicium anisatum Linnaeus

Gatunki
Illicium anisatum L. – badian japoński
Illicium floridanum J. Ellis
Illicium lanceolatum A. C. Sm.
Illicium mexicanum A. C. Sm.
Illicium verum Hook. f. – badian właściwy

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

       
   
   
   
   
Badian japoński, badian trujący (Illicium anisatum L.)
– gatunek rośliny zaliczany albo do monotypowej rodziny badianowatych (Illiciaceae) (system Reveala z 1999), albo do obejmującej trzy rodzaje rodziny cytryńcowatych (system APG III z 2009).
Pochodzi z Japonii.
Owoce prawie identyczne z owocami anyżu gwiazdkowego.
Owoce są nieco mniejsze i nie posiadają typowego anyżowego zapachu.
W Chinach owoców (jap. sikimi) używa się do trucia szczurów.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Badian właściwy, Anyż gwiazdkowy, Anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.)
Wiecznie zielone drzewo należy do roślin z rodziny liliowatych i jest botanicznie spokrewnione
z roślinami z rodziny magnoliowatych.
Osiąga wysokość do 10 m i ma jasno-żółte kwiaty.
Z kwiatów rozwijają się gwiazdkowe, czerwono-brązowe owoce, składające się z 8, rzadziej z 9 części.
W każdej znajdują się błyszczące, brązowe nasiona.

Historia
Znany od wieków w Chinach i Indiach:
- wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięć smaków” i najpopularniejszej chyba indyjskiej mieszanki przyprawowej, curry,
do Europy trafił około 300 lat temu dzięki szlakom herbacianym, wiodącymprzez Rosję.

Drzewo anyżowe żyje 100 lat i w ciągu całego życia rodzi owoce.
Jako przyprawy używa się nie całkiem dojrzałych, suszonych w słońcu mielonych bądź całych nasion.
Anyż gwiazdkowy pochodzi z południowych Chin i północnego Wietnamu, gdzie od 3000 lat był używany
jako przyprawa, głównie do dań mięsnych i zup.
Z XVII w. i XVIII w. pochodzą pierwsze wzmianki o rozpowszechnieniu anyżu gwiazdkowego w Europie.
Dzisiaj uprawiany jest również na Jamajce i na Filipinach

Zastosowanie
Anyż gwiazdkowy posiada przede wszystkim znaczenie przyprawowe, chociaż przejawia  również pewne,
niewielkie działanie lecznicze.
Surowiec stanowią ususzone owoce.
Z owoców wyodrębnić można do 7% wonnego, o nadzwyczaj miłym zapachu, olejku lotnego (którego najważniejszym składnikiem jest anetol), ponadto taniny, żywice i cukry.
Zmielone owoce badianu stanowią przyprawę, którą można stosować do ciast, kompotów, budyniów oraz do aromatyzowania niskoprocentowych napojów alkoholowych (np. likierów).
Japończycy od dawna robili kadzidła z cudownie aromatycznej kory tego drzewa.

Działanie lecznicze tej rośliny przejawia się przede wszystkim w obrębie przewodu pokarmowego, na który działa rozkurczowo, jednocześnie korzystnie wpływając na proces trawienia i przyswajania przez organizm składników pokarmowych.
Wspomnieć jeszcze należy o niewielkim działaniu moczopędnym badianu, jak również o jego działaniu
przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym, oraz niewielkim przeciwbólowym.    
Badian można stosować w leczeniu zaburzeń przemiany materii.

Spokrewniony z nim badian japoński (Illicium anisatum) nie tylko nie posiada właściwości leczniczych, ale jest lekko toksyczny.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Badian właściwy, Anyż gwiazdkowy, Anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.)
Anyż gwiazdkowaty pochodzi z południowych Chin i Wietnamu.
Jego chińska nazwa znaczy tyle co oktogon, osiem rogów i odnosi się do kształtu ośmioramiennej gwiazdy jaki przybierają te owoce, zawsze używane w postaci suszonej.
Do Indonezji anyż gwiazdkowaty przywędrował z Indii i choć obecnie rzadko używany, nadal można go spotkać w daniach regionu północno-wschodniej Sumatry i Malezji.              
Ze względu na olbrzymie podobieństwo zapachu anyżu gwiazdkowatego do anyżu, w wielu europejskich językach (w tym w języku polskim) jego nazwa jest kombinacją słowa ‘anyż’ i epitetu określającego
bądź to jego azjatyckie pochodzenie, bądź też ‘gwiezdny’ kształt.

Anyż gwiazdkowaty jest przyprawą bardzo popularną w Chinach.
Stanowi składnik tzw. przyprawy pięciu przypraw ( w Polsce nie wiedzieć czemu znanej bardziej jako przyprawa pięciu smaków, choć tak naprawdę w kuchni chińskiej dąży się do zbalansowania czterech smaków:   słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego), wraz z cynamonem, goździkami, fenkułem
i pieprzem syczuańskim.
Czasem do tej mieszanki dodaje się również imbir, czarny kardamon, korzeń lukrecji i galanga.
Przyprawy przechowuje się w całości i mieli na proszek dopiero przed użyciem.
Dutch – Steranijs
English – Star Anise
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Badian właściwy, Anyż gwiazdkowy, Anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.)
Anyż gwiazdkowaty, zwany również badianem, ceniony był już w starożytnym Egipcie.        
Wzmianki o tej przyprawie odnaleźć można w zapisach lekarza Dioskorydesa oraz u Pliniusza i Karola Wielkiego.
Anyż pochodzi z Chin i Wietnamu, gdzie jest używany najczęściej.
W Europie, do której dotarł szlakiem herbacianym przez Rosję, znany jest od trzech wieków.
Anyż gwiazdkowany jest bardziej aromatyczny niż anyż zwykły, a najbardziej aromatyczną częścią nie są nasiona, a gwiazdkowaty owoc.
Polecany jest do doprawiania każdego rodzaju mięsa – drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także do ryb i owoców morza.

Działanie lecznicze
Anyż gwiazdkowaty od wieków znajduje zastosowanie z medycynie naturalnej - poprawia przemianę materii, łagodzi objawy kolki i inne silne bóle, działa odświeżająco.      
Szczególnie poleca się go przy bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci.  
Pobudza wydzielanie mleka u karmiących matek, które również dla osesków ma właściwości rozkurczowe.
Anyż łagodzi nieżyty dróg oddechowych.
Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych.

Anyż gwiazdkowy cały zachowuje swój aromat przez lata.
Ze względu na swoją dekoracyjną formę można go podawać z potrawą, ale nie powinno się go jeść.
Rozcieńczony spirytusowym roztworem, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów.
Pobudza apetyt, reguluje trawienie.
....świetny do grzanego wina....

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Badian właściwy, Anyż gwiazdkowy, Anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.)
Suche owoce kwiatu anyżu przypominają gwiazdy i - sami przyznacie - są bardzo urokliwe.
Patrząc na nie aż trudno uwierzyć, że anyż to wiecznie zielone drzewo z biało-żółtym, drobnym kwieciem.

Anyż gwiaździsty pochodzi z południowo-wschodniej Azji i tam tez jest uprawiany. Nazwa gatunkowa anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) pochodzi od charakterystycznych owoców w kształcie gwiazdek.
Anyż gwiaździsty posiada znaczenie przede wszystkim przyprawowe.
Zastosowanie w kuchni:
• Ze względu na swój charakterystyczny słodkawy zapach stosowany jest zarówno do ryb, mięs pieczonych i warzyw, jaki i do aromatyzowania deserów, likierów, kompotów i syropów.
• Owoce anyżu gwiaździstego są świetnym elementem dekoracyjnym każdego dania zarówno mięsnego jak i deseru.

Właściwości lecznicze:
• Anyż gwiaździsty jak większość przypraw wpływa na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego poprawiając jego pracę i pobudzając apatyt.
• Anyż gwiaździsty wykazuje właściwości rozkurczowe, dlatego świetnie sprawdzi przy nadmiernej ilości gazów w układzie pokarmowym oraz przy bólach menstruacyjnych, kolkach u dzieci i uciążliwym kaszlu.
• Udowodniono również korzystne działanie anyżu gwiaździstego na produkcję mleka u matek karmiących, a w przypadku mężczyzn wpływa na potencję poprawiając ją.
• Olejek anyżowy używany na skórę odstrasza kleszcze, pchły i wszy.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
   
Illicium floridanum (znany również jako purpurowy anyż , anyż florida , krzak lub gwiezdny anyż ) to wiecznie zielony krzew pochodzący z południowo-wschodnich Stanów Zjednoczonych, w szczególności z Florydy i Luizjany  .
Roślinę illicium floridanum odkrył po raz pierwszy w 1765 r. Sługa człowieka o imieniu William Clifton, Esq.
Po raz pierwszy zaobserwowano, że rośnie na bagnie w pobliżu Pensacola.
W 1766 r. Botanik królewski, John Bartram, odkrył roślinę Illicium flordianum na brzegu rzeki St. John na wschodniej Florydzie.
 Zrobił rysunek rośliny, gdzie opisał płatki, liście i rodzaj drzewa.
https://mtcubacenter.org/plants/florida-anise-tree/
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
       
Illicium lanceolatum by Chen Blair 
źródło   

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
Herbata Ziołowa-Anyż Gwiazdkowy, Nasiona (Anise Star Tea)
Anyż to przyprawa w kształcie gwiazdy używana do gotowania i celów leczniczych w kulturach azjatyckich. 
Te gwiezdne strąki wyrastają z wiecznie zielonego drzewa illicium verum, które rośnie w niektórych częściach Azji Południowo-Wschodniej.
Strąki można wykorzystać do przygotowania Herbaty Anyżowej.
Herbata ta była używana w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu przeziębień i przekrwień dróg oddechowych, a także jako sposób na regulację hormonów u kobiet i wspomaganie laktacji.
Korzyści zdrowotne wynikające z Herbaty Anyżowej
Korzyści zdrowotne wynikające z Anyżu Gwiazdkowatego pochodzą z przeciwutleniaczy i kilku innych związków organicznych.
Anyż jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej od setek lat.

Smak Herbaty Anyżowej
Herbata z Anyżu Gwiaździstego jest gorzka i ma silny smak lukrecji ze względu na wysokie stężenie anetolu.
Jest też lekko słodki.

Przepis na Herbatę Star Anice
Przygotowanie naparu ziołowego ze strąków Anyżu Gwiazdkowatego jest szybkie i łatwe.
Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka strąków Anyżu Gwiazdkowatego i płyta kuchenna do podgrzania wody.
Jeśli chcesz być kreatywny, możesz również dodać inne przyprawy do mieszanki.
Przyprawy uzupełniające anyż to nasiona Kardamonu, laski Cynamonu, korzeń Imbiru, korzeń foki salomona i Goździki.
Doprowadź wodę do wrzenia na patelni kuchennej.
Dodaj 2 całe strąki anyżu gwiazdkowatego na filiżankę wody.
W tym miejscu dodaj również dodatkowe przyprawy.
Zaparzaj przez 15 minut.
Odcedź wszelkie duże kawałki.
Gdy herbata będzie gotowa, możesz dodać naturalny słodzik, taki jak surowy miód, aby pomóc osłodzić herbatę.
źródło

Przeczytaj, aby nie pomylić roślin, 
Anyż chiński (Illicum Verum) jest całkowicie bezpieczny do spożycia i jest szeroko stosowany w kuchni orientalnej. 
Niestety w Japonii rośnie siostrzana roślina o nazwie Illicium Anisatum. 
Anyż japoński zawiera związek zwany sikimitoksyną, który jest toksyczny dla ludzi. 
Skutki uboczne spożywania japońskiego anyżu gwiazdkowatego obejmują podrażnienie, skurcze mięśni, nudności, wymioty, drgawki i drżenie. 
Jeśli zauważysz którykolwiek z tych objawów po wypiciu herbaty z Anyżu Gwiazdkowatego, zatrzymaj się i natychmiast skontaktuj się z lekarzem.

Japoński Anyż jest tradycyjnie palony jako kadzidło. 

Nie jest przeznaczony do spożycia, ale może być niebezpieczny, ponieważ po wysuszeniu trudno go odróżnić od chińskiego Anyżu Gwiazdkowatego.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

[Obrazek: Any%C5%BC-gwiazdkowaty-768x543.jpg]
Anyż Gwiazdkowaty
Anyż Gwiazdkowaty to owoc niedużego (około 8 metrów). wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Chin.
Zawiązuje ono owoce dopiero po osiągnięciu wieku 6 lat, później jednak owocuje nawet przez całe stulecie.
Miejsce żółtych kwiatów zajmują owoce, które dojrzawszy otwierają się tworząc miniaturowe gwiazdki.
W każdym ramieniu gwiazdki znajduje się nasionko – mniej aromatyczne niż cały owoc.
Anyż gwiazdkowaty, często używany w kuchni chińskiej i wietnamskiej, stanowi niezbędny składnik zestawu ich pięciu przypraw.

Przywieziony ponoć do Europy pod koniec XVI w. przez angielskiego marynarza, nigdy nie był jednak powszechnie używany do celów kulinarnych.
Jego zapach przypomina Anyżek (obie rośliny zawierają ten sam olejek eteryczny, anetol), jest jednak nieco mocniejszy. Anyż Gwiazdkowaty ma działanie lecznicze – jest moczopędny. a napar łagodzi ból gardła.
Olejku eterycznego dodaje się do niektórych likierów, np. anisette.

Do czego dodajemy Anyż?
Potrawy orientalne z wieprzowiną, kurczakiem i kaczką, warzywa smażone w oleju, potrawy przyprawiane sosem sojowym, ryby i małże, dynia.
Jak przechowywać Anyż?
Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku z daleka od światła, przez co anyż gwiazdkowy długo nie traci aromatu.
Dobre rady
Aby uzyskać korzenno-słodki smak, wkładamy odrobinę do kurczaka lub kaczki przed pieczeniem, również do duszonej wieprzowiny.

Przepis na skrzydełka kurczaka w stylu orientalnym
Porcja dla 4 osób
16 skrzydełek kurczaka
4 łyżki wytrawnego sherry
250 ml rosołu z kurczaka lub wody
2 łyżki sosu sojowego
1 owoc Anyżu,
Sól
Skrzydełka kurczaka zalewamy sherry i odstawiamy na pół godziny.
Dodajemy rosół (lub wodę), sos sojowy, anyż, doprawiamy do smaku.
Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 45 minut.
Podajemy jako przekąskę lub z gotowanym ryżem jako danie główne.
https://cotozachoroba.pl/przyprawy-swiat...-w-kuchni/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
Anyż Gwiazdkowy - właściwości i zastosowanie przyprawy

Anyż Gwiazdkowy jest przyprawą, która wykazuje wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości.
Oprócz tego znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni - szczególnie powinien zainteresować osoby przygotowujące w domowym zaciszu niskoprocentowe napoje alkoholowe.
Anyż Gwiazdkowy wyróżnia się spośród innych przypraw charakterystycznym kształtem oraz specyficznym smakiem. Poznaj dokładnie wszystkie właściwości tego surowca i zobacz, do czego można go wykorzystać.

Anyż Gwiazdkowy (nazywany również Gwiaździstym) jest owocem Badianu Właściwego (łac. Illicium verum) – rośliny z rodziny cytryńcowatych, która przez swoją barwę określana bywa jako „wiecznie zielona”.
Anyż Gwiazdkowy pochodzi z terenów południowo-wschodniej Azji.
Obecnie jego uprawa występuje niemal na całym świecie (ze szczególnym uwzględnieniem Bliskiego Wschodu).
O jego właściwościach wiedzieli rzekomo już starożytni Egipcjanie oraz Grecy.
W Europie na szerszą skalę przyprawa zaczęła być używana w XVII wieku.
Znalazła ona zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie oraz pielęgnacji ciała

Anyż Gwiazdkowy w kuchni
Owoce Badianu Właściwego znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Ze względu na swoje pochodzenie, stanowią one wartościowy dodatek do dań orientalnych
Przyprawa ta nadaje się również do potraw o tradycji europejskiej – użyć można jej m.in. do przygotowania mięs
oraz różnego rodzaju deserów (np. wypieków lub dżemów).
Bardzo często Anyż Gwiazdkowy służy do przyrządzania różnego typu napojów.
Jako dodatek przyprawa ta sprawdzi się świetnie przy egzotycznych herbatach oraz kawach, ale także domowych likierach i nalewkach.
Te ostatnie szczególnie polecane są przy wystąpieniu opisanych wcześniej dolegliwości żołądkowych.
więcej  tutaj...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: