Szpinak
#23

Ostatnio dużo jadłam szpinaku. Pojutrze dam przepisy...bo ciekawe..
Odpowiedz
#24

psychicznatortura napisał(a):Szpinak jest pycha ale podstawa to dobre przyprawienie go, moja córka uwielbia gdy robię krokiety ze szpinakiem, właściwie to wszyscy się nimi zajadają.
Dobra, ale tu się dzielimy przepisami - dawaj więc przepis na te pyszniaste krokiety. Tak
Odpowiedz
#25

szpinak  zapiekany w nalesniku: szpinak,zoltko ,sol , pieprz czarny ,czosnek i do tego :smietama mozna dodac pods.pieczarki , czekan ,az bedzie gesty sos ,wtedy dodaje  zolty starty ser ,porcje szpinaku z pieczrkanmi i zoltym serem klade na nalesnik , zawijam ,potem w naczyniu zaroodp,zapiekm 15 min ,podaje z jakas salata smacznego
Odpowiedz
#26

Jednorożec LeCaro napisał(a):Dobra, ale tu się dzielimy przepisami - dawaj więc przepis na te pyszniaste krokiety. Tak
Hmm, tutaj właściwie przepis nie jest potrzebny, najpierw przyrządza się szpinak, oczywiście na maśle z dużą ilością przypraw, koniecznie czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, odrobina śmietanki, wg uznania do szpinaku będzie można dodać ser fera, ser żółty, przesmażone pieczarki, wszystko jest kwestią gustu co kto lubi, ja wolę sam szpinak.Ale nie może być mdły, mam czuć przyprawy.Do tego smażę naleśniki i każdy smaruję szpinakiem , zwijam jak krokiety, panieruję w jajku i bułce tartej i smażę, można nie panierować jak komuś bardzo zalezy na mniejszej ilości kalorii, ale z panierka są smaczniejsze.Smakują takie krokiety z sosem czosnkowym, ale to też co kto lubi.U mnie naprawdę znikają w oka mgnieniu i nie wiem jak można tego nie lubić  Myśli
Dodatkowo dam Ci przepis który niedawno odkryłam w necie i jest właśnie dla takich osób jak Ty którym szpinak nie po drodzeOczko a mianowicie są to muffinki szpinakowe, ja robię tak jak w przepisie z orzeszkami nerkowca , muffiny są świetne i pycha ! nie odstraszają od szpinaku a wręcz przeciwnie.Podrzucam link  na ten przepis z którego ja korzystam
http://ciastkozercy.pl/muffinki-szpinakowe/
Odpowiedz
#27

O, dziękuję serdecznie za przepisy  Kwiatek  na pewno zrobię te krokiety, dodam pieczarki bo je bardzo lubię.Uśmiech Ja najczęściej jem krokiety z nadzieniem takim jak do ruskich pierogów, do tego dodaję jeszcze sporo drobno pokrojonej papryki (papryka ze słoika - konserwowa albo wędzona) - mniam! Mniam Zamrażam, a potem kiedy potrzebuję to wrzucam na chwilę do mikrofali, lekko spryskam olejem i siup na patelnię - do tego surówka i jest super obiad. Ok
A propos tych muffinek - podrzucam ciekawostkę: przepis na zieloną (naprawdę zieloną!) roladę ze szpinakiem, śmietaną i malinami (brzmi i wygląda dziwnie, ale podobno pycha):
http://krzeszus.blogspot.com/2015/12/rol...owa-i.html

Dzisiaj robiłam cannelloni (czyli tzw. rury Oczko ) nadziewane szpinakiem i fetą - jestem z siebie dumna, bo muszę przyznać, że to bardzo dobre było - polecam! A więc ten szpinak nie taki straszny jak go malują.Uśmiech Hura
Tu jest przepis:
http://poprostupyszne.blogspot.com/2013/...akiem.html

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM
(4 porcje)

Bierzemy 16 cannelloni...

oraz... 

Na farsz: 
600 g liści szpinaku
3 ząbki czosnku
250 g sera typu feta
starta gałka muszkatołowa
1 łyżka śmietany
sól
2-3 łyżki oliwy

Na sos beszamelowy:
3 łyżki masła
2 łyżki (z górką) mąki
ok. 500 ml mleka
1 łyżeczka vegety lub kucharka
szczypta gałki muszkatołowej 

... i jeszcze 100-150 g sera żółtego na wierzch zapiekanki

Przebrany, oczyszczony i starannie opłukany szpinak wrzuć do wrzącej wody. Gotuj ok. 3-5 minut, przelej na sito, odcedź i pozostaw, by trochę przestygł. Gdy już nie parzy, bierz porcję szpinaku w dłonie i lekko odciśnij z nadmiaru wody. Odciśnięty szpinak posiekaj (niezbyt drobno).

Ząbki czosnku posiekaj drobniutko i wrzuć na patelnię na lekko podgrzaną oliwę. Przesmaż uważając, by czosnek się nie przypalił.

Dodaj posiekane liście szpinaku, szczyptę gałki muszkatołowej, łyżkę śmietany, sól (bardzo ostrożnie, pamiętając że dodasz słoną fetę!), wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Odstaw z ognia, niech trochę przestygnie.

Do lekko przestudzonego szpinaku dodaj pokrojoną/pokruszoną fetę, wymieszaj.

Gotowym farszem napełniaj suche rurki makaronowe (sprawdź na opakowaniu, czy nie wymagają wstępnego podgotowania) i układaj je, jedna obok drugiej, w wysmarowanej oliwą prostokątnej formie do zapiekania.

Staraj się tak dobrać formę, by cannelloni całkowicie ją wypełniły pojedynczą warstwą.

Z podanych wyżej składników ugotuj niezbyt gęsty sos beszamelowy. Powinno być go tyle, by całkowicie przykrył wszystkie cannelloni, ponieważ głównie z niego rurki będą wchłaniać wilgoć.

Całość posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz ok 30 minut.

Sprawdź zaostrzonym patyczkiem czy cannelloni są wystarczająco miękkie. Jeśli nie, to niech się jeszcze zapiekają ok. 10 min.

Po upieczeniu dobrze jest odczekać przynajmniej 10 minut, by zapiekanka ładnie się "związała" (nie martwcie się że za bardzo wystygnie - nadal będzie gorąca), wówczas łatwiej ją podzielić na porcje, by następnie przenieść na talerze.

Moja modyfikacja była taka, że do sosu beszamelowego dodałam jeszcze przyprawy: sól, pieprz, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie, pomidory w proszku, chili.

Trochę czasu to zajmuje, ale jest naprawdę bardzo smaczne!  Tak
Odpowiedz
#28

Gratulacje LeCaro! Czyli mamy "nawrocona" ! Uśmiech

Zdecydowanie kluczem do polubienia szpinaku przez kogokolwiek, sa przyprawy, inaczej nie da rady bo nie ukrywajmy, jest on mdly. Jak juz odnajdziesz swoje przyprawy - "na swoje oko" - to napewno na trwale zagosci na Twoim stole.
Odpowiedz
#29

Tak, też mi się wydaje że klucz leży w przyprawach.Oczko
Odpowiedz
#30

Makaron z kurczakiem szpinakiem i suszonymi pomidorami ...podaje skl. Na 1porcje.
1.i pol szkl. Ugotowanego makaronu razowego
. Pol sredniego fileta z kurcAka. (75gr)
100gr mrozonego szpinaku. 4suszone pomidory. Pol cebuli duzej. 1zabek czosnku. 5lyzek jogurtu naturalnego. 3lyzeczki oluwy z oliwek. Sol. Pieprz.
Na patelni zeszklic cebule i czosnek. Dodac pokrojonego kurczaka. Doprawic sola i pieprzem. Dodac pokrojone pomidory. Szpinak. Dusic a potem dodac jogurt. Lekko podgrzac jeszcze. To wszystko wylozyc na makaron...pycha...polecam..jadlam...
Odpowiedz
#31

Penne ze szpinakiem
Składniki:
pół opakowania mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
ser feta
2 łyżki śmietany
puszka tuńczyka w oleju
pieprz, szczypta chili
Czosnek przecinąć przez praskę. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażyć lekko czosnek dodac szpinak. Gdy szpinak się poddusi dodać tuńczyka, pokruszyć fetę oraz śmietanę, pieprz najlepiej świeżo mielony. Nie dodaję soli ze względu na fetę. Makaron ugotować wg instrukcji.
Odpowiedz
#32

Koktajl z dodatkiem szpinaku
Składniki :
2 jabłka
1 kiwi
garść szpinaku
1 łodyga selera naciowego
1 1/2 – 2 szklanek wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Odpowiedz
#33

Dobry temat. Uśmiech
Mnie jedzenie szpinaku skutecznie na wiele lat obrzydziło przedszkole. Nigdy nie zapomnę kolegi, który spontanicznie wykonał haft w kolorze żółto- zielonym, bo oczywiście szpinak serwowali nam jako zieloną berbeluchę z dodatkiem jajecznicy i kartofli z wody. Kiedyś na samo wspomnienie żołądek podchodził mi do gardła, ale od jakiegoś czasu wspominam to z uśmiechem. Wystarczyło, że w pewnej knajpce zjadłam pyszne penne, a kelner był na tyle życzliwy, że przyniósł przepis z zaplecza. Lubię jak mi coś smakuje spróbować podpytać. Oczko

Oto proste i pyszne penne ze szpinakiem:

1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku,
1 kubek śmietany 200g ma być gęsta 18% do zupy,
1 opakowanie penne,
ok. 20 dag szynki lub baleronu (czasem robię nawet z kiełbasą),
oliwa do smażenia,
parmezan do posypania albo po prostu starty żółty ser,
czosnek do doprawienia (świeży lub granulowany jak nie ma świeżego),
sól tylko do gotowania makaronu.

Wstawić makaron do gotowania, a w tym czasie pokroić w drobne paseczki wędlinę i podsmażyć na rumiano na oliwie, dodać rozmrożony szpinak, lekko poddusić, dodać śmietanę i dobrze wszystko wymieszać, na koniec dosmaczyć czosnkiem. Poddusić mieszając co jakiś czas.

Cała czynność zajmuje mniej czasu niż oczekiwanie na ugotowanie makaronu, więc to danie można zaliczyć do błyskawicznych. Oczko

Ugotowany makaron wyrzucić na durszlak, odcedzić dobrze z wody i wrzucić z powrotem do gara, w którym się gotował. Dodać duszony szpinak i dobrze wymieszać. Na talerzu posypać parmezanem. Ot i wszystko.

U mnie w domu w skrócie to "zielone kluchy". Gdyby ktoś kiedyś mi powiedział, że będę się zajadała szpinakiem, to bym popukała się w czoło. Oczko
Odpowiedz
#34

Anlana napisał(a):Mnie jedzenie szpinaku skutecznie na wiele lat obrzydziło przedszkole. Nigdy nie zapomnę kolegi, który spontanicznie wykonał haft w kolorze żółto- zielonym, bo oczywiście szpinak serwowali nam jako zieloną berbeluchę z dodatkiem jajecznicy i kartofli z wody.
Otóż to, otóż to. Dobani  Rotfl
I dlatego chciałabym "odczarować" ten nieszczęsny szpinak, tę mdłą zieloną papkę naszego dzieciństwa. Oczko
Odpowiedz
#35

Dziewczyny zrobiłam na święta karkówkę ze szpinakiem i serem fetą- polecam Uśmiech
Szpinak tak jak pisałam wcześniej podsmażyć dodać czosnek ,sól ,pieprz, jajko i łyżkę śmietany i dodatkowo w plastrach ser feta .  Ładnie karkóweczkę nafaszerować ,pozawijać i smażyć ,albo zalać żelatynę . Do wyboru na ciepło smażoną ,albo na zimno ala galat
Odpowiedz
#36

A ja lubie bardzo ale nie potrafię go sama zrobić. Może macie jakiś łatwy przepis?
Odpowiedz
#37

Rivka, ale przecież dziewczyny podały już tutaj trochę przepisów, i raczej wszystkie są łatwe... chyba że chodzi Ci o coś konkretnego?...
Odpowiedz
#38

Dorzucam kolejny przepis, wczoraj jadłam i mi posmakowało.

Kotlety mielone ze szpinakiem. Oczko

0,5 kg mięsa mielonego
paczka szpinaku rozdrobnionego
jajo
czosnek

Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do mięsa, wbić jajo i wyrobić dosmaczając czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Formować kotlety i smażyć.
Odpowiedz
#39

Ja szpinak odkryłam jakiś rok temu, po prostu miodzio z duzo iloscia czosnku+przyprawy w kazdjej postaci. I wlasnie ostatnio trafiłam na ten sam przepis z mufinkami Rotfl Więc polecam, palce lizać, cała rodzina sie zajadał Uśmiech
Odpowiedz
#40

Dodaję następny sprawdzony i pyszny pomysł na szpinak, tym razem sałatka, niestety składniki nieco na oko, ale chyba nie może się nie udać. Oczko

Sałatka z świeżego szpinaku:

1 opakowanie świeżego szpinaku typu "Baby" (krótkie okrągłe listki),
2 jajka kurzęce lub kilka przepiórczych ugotowanych na twardo,
garść truskawek,
duża garść orzechów włoskich łuskanych i grubo posiekanych,
jako sos ocet balsamiczny typu creme albo ocet balsamiczny lekko odparowany w rondlu i zagęszczony miodem.

Szpinak opłukać, osuszyć, wrzucić do salaterki, dodać przekrojona na pół truskawki, orzechy włoskie i pokrojone na ćwiartki jaja kurzęce lub przepiórcze, podlać wg uznania sosem lekko wymieszać.
I już. Uśmiech
Odpowiedz
#41

Uwielbiam szpinak!! Uśmiech
W wielu postaciach, do sałatki świeży, jako farsz do naleśników ( tu musi dołączyć czosnek) z makaronem, do szpinaku dodaje sera lazur, ma on dość charakterystyczny smak więc jest to super połączenie, no i do koktajli  pyccchhha Uśmiech
Odpowiedz
#42

Ja nie wiem dlaczego ludzie tak nie lubią szpinaku. Ja go wręcz uwielbiam. Najbardziej smakuje mi razem z jajkiem smażonym. Rozpuszczam masło na patelni, wkładam zamrożony szpinak, który po 2 - 3 minutach się rozpuszcza, a przez kolejne 5 minut go smażę. Potem dodaję kilka jajek i robię z tego jajecznicę, a na koniec dodaję sól ziołową (może być zwykła). Takie danie jest przepyszne Uśmiech
Odpowiedz
#43

A czy zna któraś z Was dziewczyny sprawdzony przepis na ciasto ze szpinakiem? Buźki Ale takie bez proszku do pieczenia bo moi domownicy wykryja nawet niewielkie jego ilości. Uśmiech
Odpowiedz
#44

Charlotte... podawałam już wcześniej tutaj link do tego przepisu:


Rolada szpinakowa z masą śmietankową i malinami

Przychodzą takie dni kiedy to "chodzi za nami coś słodkiego". I dopadły one i mnie. Trochę się głowiłam co by tu upiec, czy też zrobić by było dobre i ciekawe. Oglądając vlogmas Laury Ogrodowczyk zobaczyłam ciasto szpinakowe. Szukałam przepisu na nie ale wszystkie były z mąką. Postanowiłam poszukać rolady, a następnie zmodyfikować przepis Rotfl

Składniki
Rolada:
450g szpinaku mrożonego
szczypta soli
4 jajka

Masa:
175g serka kremowego (typu philadelphia)
2 łyżki cukru pudru
125g świeżych malin (dowolnych owoców)
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)

Piekranik ustawiamy na 220 stopni. Szpinak odmrażamy i odcedzamy. Jajka rozbić, oddzielić zółtko od białka. Żółtka mieszamy ze szpinakiem. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy powoli szpinak wymiesznay z żółtkami i delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ja swoją wcześniej delikatnie natłuściłam. równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika. Powinno się to piec 12 minut, jak szpinak się zetnie. Wyjmujemy z piekarnika i obracamy ciasto do góry nogami. Pozostawiamy aby wystygło.

Pojemnik serka przekładam do miski, dodaję 2 łyżki cukru pudru ( ja dodaję jeszcze orzechów), wszystko to miksujemy przez chwilę aż uzyskamy masę (2minuty). Kiedy ciasto jest juz zimne można wykładać masę. Rozsmarowywujemy je rózwnomiernie. Następnie układamy na nie maliny. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Owinąć folią i schłodzić w lodówce 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Smacznego !


Inne ciasto (ale z proszkiem) - "Leśny mech".  Uśmiech


Charlotte napisał(a):bez proszku do pieczenia bo moi domownicy wykryja nawet niewielkie jego ilości.
Charlotte, naprawdę?... Jakoś nie wierzę w takie cuda. Oczko  Wyczują łyżeczkę lub dwie proszku w całym cieście i już im nie smakuje? Szok  No chyba że... ciasto jest bez smaku, a jedyny smak nadaje mu proszek do pieczenia. Rotfl
Ale zawsze możesz zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną (która jest w sumie całkiem zdrowa) - zasada jest taka, że bierzesz połowę tego ile dawałabyś proszku - czyli np. w przepisie są 2 łyżeczki proszku, to dajesz jedną łyżeczkę sody.Uśmiech
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości