Liczba postów: 5.886
Liczba wątków: 64
Reputacja:
5.494
Znak Zodiaku: Lew ♌
Takie zjawisko jak przyjaźń damsko-męska w przyrodzie nie występuje. Chyba że mężczyzna jest homoseksualistą.
Liczba postów: 1.008
Liczba wątków: 34
Reputacja:
2.611
Znak Zodiaku: Koziorożec ♑
Na podstawie mojego doswiadczenia wiem, ze nie istnieje przyjazn damsko - meska. Zawsze jedna strona chce czegos wiecej. U mnie wlasnie tak bylo: ja mialam czyste intencje, ale dana osoba niekoniecznie (po czasie nastapilo wlaczenie sie strony seksualnej u mezczyzny).
Liczba postów: 5.230
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
Wierzę, jest ona dostępnam ludziom świadomym mechanizmó, ktore wpływają na nasz popęd. Taka przyjażń więc w czystej postaci jest mozliwa , gdy juz nie kieruje nami popęd seksualny lecz uczucie żuczliwosci i serdecznosci w stosunku do drugiego człowieka. Dzisiaj jest Dzień Zyczliwosci. Slijmy więc wszystkim dobre emocje.
Trochę odkopię temat...
Moim zdaniem jest to niemożliwe - zawsze jest tak, że druga osoba chce czegoś więcej niż jedynie przyjaźni. Może nawet nie o popęd chodzi jak wyżej koleżanka wspomniała ale o zaangażowanie uczuciowe. Sam miałem kilka takich przyjaciółek i z biegiem czasu albo ja albo one chciały przeniesienia relacji na inny poziom a wynikało z tego tylko to, że wszystko się rozsypywało...
Więc jak dla mnie koleżeństwo, nawet bliskie - tak, przyjaźń - nie
Liczba postów: 2.055
Liczba wątków: 29
Reputacja:
1.477
Znak Zodiaku: Wodnik ♒
Zgadzam się z tezą, że jest to możliwe w przypadku odmiennej orientacji. Tutaj napiszę na własnym przykładzie, mam przyjaciela, znamy się od podstawówki i nadal przyjaźnimy. Natomiast Pana nie pociągają kobiety.
Może jest możliwa przyjaźń między mężczyzną i kobietą, ale bardzo rzadko się zdarza, że nie przechodzi ona w inną fazę. Bardzo często jedna ze stron chce zmienić ten układ w coś więcej. Zresztą jeśli się kogoś kocha to i lubi a ukochany jest często naszym najlepszym przyjacielem.
może i istnieje taka przyjazn...ale ludzie muszą być dla siebie aseksualni.
Liczba postów: 2.193
Liczba wątków: 141
Reputacja:
1.876
Oczywiście, że wierze. Fakt do głosu może dojść natura, ale nikt nie powiedział, że jest tak w każdym przypadku. Po prostu trzeba bardziej uważać co sie robi i mówi.
Liczba postów: 42
Liczba wątków: 0
Reputacja:
8
Wierzę w przyjaźń damsko-męsko, ale taką która wcześniej była związkiem .....
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
O, właśnie.. po związku jak najbardziej też się da, kiedy wszystko co mieliśmy do przeżycia z tą osobą w relacji damsko-męskiej się skonczylo, za to pozostaje sentyment, dobra znajomość siebie nawzajem, duzo wspolnych spraw i wspomien. Takze jezeli chemia wygasa, czy przestaje byc nam po drodze, to jest to swietna podstawa do przyjaźni. Ale pod tym konkretnym warunkiem- ze obie strony faktycznie nie oczekują juz czegos wiecej. I oczywiscie jezeli to byla dobra relacja, nie toksyczna.
Wierzyłam do moment ,gdy zdałam sobie sprawę z tego ,że oczekuję od przyjaciela czegoś więcej- poświęcenia mi większej uwagi itp .On był w związku- często mówił o swojej kobiecie- nie znałam jej ,mówił wprost ,że "kocha ją jak nikogo przedtem ", a mimo to wpadłam ... i trzeba było się odsunąć.