28-05-2016, 17:57
Miodowe pałki z kurczaka
-14 pałek z kurczaka, około 1,5 kg
- 2 łyżki keczupu
- łyżka płynnego miodu
- 1- 1,5 łyżki oleju
- sól morska
- vegeta
-pieprz
- cebula średnia albo dwie małe
- duże jabłko
Podaję bardzo prosty przepis na pałeczki od kurczaka. Chętnie zjedzą je dzieci i dorośli. Bardzo często je przyrządzam. Dziś naszła mnie ochota
Pałeczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy je do plastikowej miski. Przyrządzamy zalewę, mieszamy olej, keczup i miód.
Kawałki kurczaka najpierw oprószamy solą, pieprzem i vegetą , następnie zalewamy je zalewą i dokładnie rozprowadzamy ją po pałkach. Kurczak tak zamarynowany powinien trafić na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowanymi pałkami napełniamy rękaw do pieczenia. Najlepiej rozdzielić to na dwa rękawy i rozłożyć je na blasze. Tak aby pałki leżały jedną warstwą. Ma to swoje uzasadnienie, bo wtedy pałki pięknie się zrumienią. Końce rękawa związujemy, nacinamy go delikatnie w 2, 3 miejscach. Do każdego rękawa warto włożył pół jabłka i cebuli w całości z boku. Daje to aromat i zwiększa wilgotność podczas pieczenia. Tak zawiązane rękawy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upływie godziny rozcinamy rękawy i zostawiamy pałeczki by się jeszcze zrumieniły. Całkowity czas pobytu mięsa w piekarniku to do 1,5 godziny.
Pałeczki świetnie smakują na ciepło, ale na zimną również. Można zabrać je na piknik albo w podróż. Smacznego
-14 pałek z kurczaka, około 1,5 kg
- 2 łyżki keczupu
- łyżka płynnego miodu
- 1- 1,5 łyżki oleju
- sól morska
- vegeta
-pieprz
- cebula średnia albo dwie małe
- duże jabłko
Podaję bardzo prosty przepis na pałeczki od kurczaka. Chętnie zjedzą je dzieci i dorośli. Bardzo często je przyrządzam. Dziś naszła mnie ochota
Pałeczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy je do plastikowej miski. Przyrządzamy zalewę, mieszamy olej, keczup i miód.
Kawałki kurczaka najpierw oprószamy solą, pieprzem i vegetą , następnie zalewamy je zalewą i dokładnie rozprowadzamy ją po pałkach. Kurczak tak zamarynowany powinien trafić na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowanymi pałkami napełniamy rękaw do pieczenia. Najlepiej rozdzielić to na dwa rękawy i rozłożyć je na blasze. Tak aby pałki leżały jedną warstwą. Ma to swoje uzasadnienie, bo wtedy pałki pięknie się zrumienią. Końce rękawa związujemy, nacinamy go delikatnie w 2, 3 miejscach. Do każdego rękawa warto włożył pół jabłka i cebuli w całości z boku. Daje to aromat i zwiększa wilgotność podczas pieczenia. Tak zawiązane rękawy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upływie godziny rozcinamy rękawy i zostawiamy pałeczki by się jeszcze zrumieniły. Całkowity czas pobytu mięsa w piekarniku to do 1,5 godziny.
Pałeczki świetnie smakują na ciepło, ale na zimną również. Można zabrać je na piknik albo w podróż. Smacznego